Nettó 300 ezerért lenne munkaerő az építőiparban

2016.12.06. Írta:

Csak jelentős béremeléssel lehet az építőiparban meglévő jelentős munkaerő-kivándorlást megállítani, a szakmunkásokat visszaterelni a hazai munkaerőpiacra – derült ki az Építőipari Vállalkozások Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) konjunktúrafelméréséből, amelyet 400 vállalkozók megkérdezése alapján készítettek.

A lakások építéséhez rendelkezésre álló szakembergárdát akkor tudják a cégek hatékonyan munkába állítani, ha nettó 250-300 ezer forintos fizetéseket tudnának a dolgozóiknak biztosítani a jelenlegi havi 150-200 ezer forint helyett, mely évek óta a versenyszféra országos átlaga alatt van.

A munkaerő megtartása érdekében komoly lépéseket kell a jövőben tenni, hiszen a szakemberek elvándorlása már most is igen nagy problémát okoz. Minden építőipari szakma területén megjelent a szakmunkáshiány - hangsúlyozza a szakszövetség felmérése is.

A vállalkozások a bérek emelése nélkül nem tudják teljesíteni az újonnan kötendő 1,5-2 éves átfutású szerződéseket, melyekre 2016-ban az engedélyeket megkérték, az egyszerű bejelentéseket megtették. A válaszadók ezen a területen részben megtették a kezdő lépéseket, átlagosan 6 százalékkal növelték a bruttó béreket 2016. év első felében.

A lakásállomány megújításához többek között az energetikai felújítások is elengedhetetlenek, melyhez szükséges lenne a 2014-2020-as uniós támogatási időszakban minél több európai uniós forrás felhasználása. Kulcskérdés a kivitelezői kapacitás mennyiségének és minőségének a biztosítása, amelynek hiánya korlátja lehet - akár már rövidtávon is - a lakásépítésnek. Ez mindenképpen komoly kreativitást, hatékonysági javulást igényel a vállalkozói oldalról.

Növekedést várnak

Az építőipari vállalkozások fele enyhén emelkedő árbevételről számolt be, a cégek 40 százaléka további növekedésre számít. Az árbevételarányos jövedelmezőség 3-10 százalék közötti mértékben javult. A cégek árbevételének 30 százaléka határidőn túli követelés.

Összességében az ÉVOSZ 1850 milliárd forint körül várja a 2016-os építési-szerelési tevékenység értékét. A válaszadók megrendelés-állományának összetételéről elmondható, hogy a tavalyihoz képest jelentősen megcsappant a közbeszerzésből származó megrendelés. Az uniós forrásból finanszírozott munkák jelentős részének 2015. év végi befejezését követően, lényegesen kisebb értékben kaptak közmegrendeléseket.

Szerződésállományuk volumene a korábbi időszakhoz képest ugyan nőtt, de összértékben még mindig alacsony, a viszonylag nagy volumennövekedést az alacsony bázisértékek okozzák. A cégek várakozásai szerint az év hátralévő részében a megkötött új szerződések száma tovább fog növekedni.

A csok bevezetésének hatására nő a fizetőképes kereslet a lakásépítésre, elsősorban Budapesten, illetve a vidéki nagyvárosokban. Az év végén várhatóan összességében mintegy 16-17 ezer új lakóingatlan megépítésére kötnek szerződést a cégek az ÉVOSZ szerint. Mint megjegyzik, a hazai épületállomány elöregedőben van, minőségi megújításához a csok igénybevehetőségének kibővítése szinte elengedhetetlen volt.

A cégek gördülékeny üzletvitelét 2016. évben leginkább az élőmunkához kötődő adóterhek, a gazdasági szabályozás gyors változása és nehéz nyomon követése akadályozza. Nehézséget okoz a versenytársak piaci viselkedése, tisztességtelen magatartása, késedelmes fizetése. Kintlévőségük viszonylag magas, árbevételük közel 30 százaléka határidőn túli követelés. Ez az arány valamivel kedvezőbb a lakásépítő cégek esetében, ami 15 százalék. A vállalkozások megítélése szerint a követelések több mint 90 százalékos arányban azonban behajthatók.

Forrás: Napi.hu

Hírek archivum