itthon.hu

Esély Otthon – pályázat vidéki fiatalok megtartására

2017.02.09. Írta:

Magyarország számára létfontosságú a fiatalok itthon tartása, mégpedig úgy, hogy a vidéki fiatalok számára reális alternatíva legyen a településükön maradás, melynek kulcseleme a lakhatás támogatása. Ebben segíthet most az önkormányzatoknak az Esély Otthon pályázat.

A pályázat alapvető célja, hogy a kevésbé fejlett régiókban élő, illetve onnan elszármazott, továbbá az ott letelepülni szándékozó fiatalokat képessé tegye arra, hogy a fenti településeken fellelhető életlehetőségekkel élni tudjanak, és helyben egzisztenciát, családot alapítsanak.

Cél, hogy
- javuljanak a fiatalok lakhatási körülményei a kevésbé fejlett régiókban, kedvezményes, önálló lakhatási lehetőségek biztosítása által,
- a helyi lehetőségekre épülő, (ön)foglalkoztatást célzó programok valósuljanak meg,
- helyi sajátosságokhoz, adottságokhoz, igényekhez illeszkedő, egyedi eszközök támogatása (ösztönzők) révén maradjanak helyben a vidéki fiatalok.

A pályázó települési önkormányzatoknak vállalniuk kell, hogy hozzájárulnak a településükön élő, továbbá az oda letelepülni szándékozó fiatalok kedvezményes lakhatásának támogatásához.

Kevésbé fejlett, régiók 3.000-20.000 fős településeinek önkormányzatai nyújthatnak be pályázatot önállóan vagy konzorciumvezetőként.

A projektek ezen településeken élő, illetve lakóhelyként ezen településeket választani szándékozó 18-35 éves fiatalok (beleértve ezekről a településekről elszármazott, visszaköltöző fiatalokat, valamint a letelepülő fiatalokat).

A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 10 milliárd Ft. A forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

Az önkormányzatok 50-200 millió forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak. A költségek 100%-ban elszámolhatók.

A kiíró 50 - 200 db támogatható pályázatra számít.

A Felhívás keretében az alábbi tevékenységek támogathatóak önállóan:
1. A támogatást igénylő vagy amennyiben nem áll rendelkezésére saját tulajdonú ingatlan, konzorciumi partnerének tulajdonában lévő ingatlanok kialakítása, felszerelése önálló lakhatás céljából, a projektben résztvevő, a célcsoportba tartozó fiatal egyének, illetve párok, családok számára. A támogatási összeg maximálisan 50%-ának erejéig.

2. Fiatalok életpálya-tervezését segítő helyi szolgáltatások nyújtása, munkaszerzési ismeretek (pl. önéletrajz írás, interjú felkészítés, munkakeresési lehetőségek megismerése, továbbképzési és átképzési lehetőségek) bővítése. A támogatási összeg maximálisan 10%-ának erejéig.

3. A célcsoport bevonásával, a támogatási kérelemben benyújtott fejlesztési koncepción alapuló helyi lehetőségeket, értékeket, adottságokat feltáró, erre épülő gazdasági együttműködéseket generáló tevékenységek szervezése. A támogatási összeg maximálisan 10%-ának erejéig.

4. A 3. pont alapján a helyi gazdaságba való bekapcsolódást lehetővé tevő ismeretátadás / helyi ösztönző rendszer kialakítása és nyújtása célcsoport számára (legfeljebb a projekt lezárásáig). A támogatási összeg maximálisan 50%-ának erejéig.

5. Személyre szabott felkészítés a fejlesztési célterületen megvalósuló, hazai és uniós pályázati programokban való részvételre. A támogatási összeg maximálisan 10%-ának erejéig.

6. A fiatalok helyben maradását támogató, saját (dokumentált) jó gyakorlatok folytatása, vagy más településeken alkalmazott (dokumentált)

A támogatási kérelmek benyújtására 2017.03.06. naptól 2019.03.06. napig van lehetőség

A Széchenyi 2020 keretében megjelent az „Esély Otthon” című (EFOP-1.2.11-16 kódszámú) felhívása itt olvasható: https://www.palyazat.gov.hu/megjelent-az-esly-otthon-cm-felhvs 
Pályázati felhívás: https://www.palyazat.gov.hu/efop-1211-16-esly-otthon 

Hírek archivum