Jobban nőttek a lakásárak, mint a bérek

2017.02.23. Írta:

Hiába nőtt az átlagkereset, a lakások ára ennél jóval nagyobb mértékben emelkedett – írja a Pénzcentrum. Mégis tovább pörög a lakáspiac.

A KSH legfrissebb adatai szerint a bruttó átlagkereset 6,1 százalékkal, a nettó pedig 7,8 százalékkal növekedett 2016. január és december között. A lakóingatlanok ára azonban sokkal nagyobb mértékben emelkedett, mint a keresetek, jóllehet a hiteltörlesztők aránya a keresetkehez képest csökkent.

A KSH nemrég publikált adatainak értelmében a bruttó átlagkereset országos szinten 263 200 Ft volt 2016. január és december között. A legmagasabb béreket a pénzügyi és biztosítási területen dolgozók kapták (519 000 Ft), míg a legkevesebbet a humán-egészségügyi, szociális ellátás területen kerestek (154 000 Ft). A nettó bérek tekintetében az átlagkereset országos viszonylatban 175 000 Ft volt, családi kedvezményekkel együtt 182 200 Ft. A lakásárak azonban mind az FHB lakásárindexe mind pedig az otthonterkep.hu statisztikái alapján ennél sokkal nagyobb ütemben emelkedtek.

2016-ban a nettó bérek ugyan 7,8 százalékkal nőttek, a lakásárindex és a kínálat átlagár alapján a lakásárak viszont 10-11 százalékkal.

Bérek lakásárak 2016

2012-2016 között a nettó átlagkereset évente átlagosan csaknem 4 százalékkal növekedett, ehhez képest azonban az FHB lakásárindex majdnem 7 százalékkal, a kínálati árak pedig 5,4 százalékkal emelkedtek minden évben. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az ország egyes részei között mind kereset mind pedig lakásár tekintetében igen lényeges eltérések lehetnek.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy egy ennyire borús helyzet közepette, mégis mitől pörgött fel ilyen mértékben a lakáspiac. Az utóbbi időszakban megfigyelhető tendencia számos tényező összjátékának köszönhető, úgy mint a csok, a válság utáni újjáéledés, az elhalasztott vásárlások beérése és a kedvező hitelezési lehetőségek.

Forrás: Pénzcentrum

Hírek archivum