Jobban járnak a lakáskiadók jövőre

2017.05.03. Írta:

A 2018-as költségvetés mellett a tavaszi adócsomagot is benyújtotta a kormány tegnap. A változások a lakáskiadókat, lakásbérlőket is érintik.

A csomag alapján 2018-tól tovább nő a munkáltató által adómentesen adható mobilitási célú lakhatási támogatás mértéke. A foglalkoztatás első 24 hónapjában a minimálbér 40 százaléka helyett 60 százaléka, a következő 24 hónapban a minimálbér 25 százaléka helyett 40 százaléka, az utána jövő év alatt pedig 15 helyett 20 százalék lehet a támogatás.

A mostani helyzettel szemben az adómentesség határozott idejű munkaszerződés esetén is nyújtható lesz és munkaerő-kölcsönzés esetén is igénybe vehetik majd az alkalmazottak a törvény hatályba lépése után.

Ezzel párhuzamosan változnak a hosszú és a rövidtávú lakáskiadás szabályai is, adminisztrációcsökkentéssel és pénzmegtakarítással is jár az új adócsomag. 2018-tól a jelenlegi egy ingatlan helyett már háromig választható a legegyszerűbb és legnagyobb megtakarítást biztosító adózási mód, a tételes átalányadó. A fizetendő adó szobánként mindössze évi 38 400 forint, ilyen kis adóteherrel az NGM arra számít, hogy nem éri majd meg eltitkolni a szálláshely-szolgáltatásból szerzett jövedelmet.

A hosszú távú ingatlan-bérbeadók is jobban járnak 2018-ban, nem kell többé a bérbeadásból származó egymillió forintot meghaladó jövedelem után 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást (EHO) fizetni, csupán a sima szja-t.

Forrás: Index.hu

Hírek archivum