hvg.hu

Rövidesen akár megduplázódhat az új lakások ára

2017.06.20. Írta:

A korábbi évekhez képest már most számottevő drágulást produkáltak az új lakások annak ellenére, hogy időközben az áfakulcsukat töredékére vágták vissza. Az ár pedig vélhetően csak még tovább folytatja a száguldást felfelé.

Az áfacsökkentés ellenére az új lakások eladási ára inkább emelkedést mutatott, ami több tényező együttes eredője. A kivitelezési költségek növekedése, a szigorodó műszaki feltételek illetve az áfakulcs ismételt megemelkedésének eredményeként 4 év múlva akár több mint dupla annyi is lehet egy új lakás ára, mint egy mostanié. Feltéve, ilyen áron lesz fizetőképes kereslet és indulnak új projektek.

A munkaerőhiány és az építőanyagárak emelkedési miatt egyre nőnek a kivitelezési költségek, és még így is számos projekt csúszik, és egyre többet.

epipari munkaerohiany Portfolio

A lakásokat drágíthatja a szigorodó műszaki feltételeknek való megfelelés. Már a jövőre elkészülő házaknak magasabb követelményszinteknek kell megfelelniük, úgynevezett költségoptimalizált energetikai követelményszintnek. Vagyis a házaknak sokkal több olyan anyagot és megoldást kell felhasználnia, amely az elvártnak megfelelően tartja az energiafogyasztást.

További probléma, hogy nem lehet tudni, mi lesz az 5%-os áfával, amely jelenlegi állás szerint a 2019. december 31-éig eladott lakásokra vonatkozik. Utána visszatér a 27%. Ez különösen veszélyezteti a csúszó projekteket, hiszen azokat a lakásokat, amelyeket nem sikerül befejezni és értékesíteni eddig az időpontig, már ismét a drágább adó terheli majd.

A Portfolio.hu kikalkulálta, hogy fogja mindez drágítani az újonnan épülő lakásokat évről-évre.

Forrás: Portfolio

Hírek archivum