Ingyentelek, ki kéri?!

2017.06.21. Írta:

Az ingyen építési telek is csak akkor vonzó, ha van a közelben munkalehetőség. A Pénzcentrum utánajárt, az ország mely részében, mennyire kelendők a párforintos- vagy ingyentelkek.

Fiatal párokat szeretnének a településre csábítani, vagy azt szeretnék, hogy a helyiek ne költözzenek máshova - ez a két fő oka annak, hogy több magyar település is ingyen, vagy párforintért kínál telket. Ezekhez a telkekhez azok a családok juthatnak hozzá, akik vállalják, hogy ingatlant építenek rajta, és életvitelszerűen élnek majd a házban. Tehát vannak feltételek. A CSOK bejelentésétől is nagy fellendülést vártak, de így is vannak olyan települések, ahol akkor sem akarnak építkezni a fiatalok, ha ingyen kapják hozzá a telket. De természetesen ennek az ellenkezőjére is találtunk példát.

Makón például nagy volt az érdeklődés, minden telek elkelt. Balassagyarmaton mérsékeltebben működik a dolog, de mivel a helyi cégek munkaerőhiánnyal küzdenek, remélik, hogy ott tudják tartani, illetve oda tudják vonzani a családokat.

Több kisebb település önkormányzata is felajánlott néhány forintért megvásárolható telkeket az elmúlt években, de van ahol csak néhány vagy egy sem kelt el közülük. Hiába a vonzó, közművesített telek, a rendezett település, a barátságos szomszédok, ha nincs helyben vagy a közelben munkalehetőség, nem tud elég vonzó lenni a betelepüléshez. A helyiek is csak akkor vállalják az építést, ha az így olcsóbb tud lenni a használtan kínált jó állapotú ingatlanoknál, illetve ha sikerül megkapni az építkezéshez szükséges hitelt.

Példák és további részletek:Péncentrum

Hírek archivum