Nyomtatás

Nemzetközi építészeti fotópályázat

2017.07.14. Írta:

Here we are – Itt vagyunk! A Magyar Építőművészek Szövetsége és a Magyar Építőművészet folyóirat fotópályázatának célja, hogy az építészeti fotókon keresztül az épített környezetről való gondolkodásra ösztönözzön.

2012-ben következett be az a pillanat, amikor a Föld lakóinak 50%-a városokban él. Ettől kezdve az épített környezet jelentősége más léptéket ölt, mint korábban, bármikor a történelem folyamán.

Ez a léptékváltás az építészeti fotó világszerte tapasztalható térhódításában is jól követhető. Az épített környezetről alkotott képünk, a városi jelenségekkel való együttélés időről időre új szempontokat vet föl. A pályázat ezeket kívánja tudatosítani: friss szemmel látni az épületek és az ember, a városi közeg és a város élete, természeti és mesterséges táj kapcsolatát. Kiíróként szeretnénk kimozdítani az építészeti fotót a szakma szűkebb közegéből, és közelebb vinni a közönséghez.

A vizuális művészetek lényege évezredek óta az ember és környezetének viszonyáról való képi gondolkodás. A 21. században az emberiség kulcskérdésévé vált a mesterséges környezet humanizálása. Az építészet már régen nem csupán az építész szakma ügye. Ennek nyomán az építészeti fotó is túllépett az építész munkatársaként dolgozó fotográfus alkotói tevékenységén és széles, az egész társadalmat érintő, szociális, pszichológiai, esztétikai és technológiai területeket is bevonó, általános párbeszéd képi nyelven kommunikáló közege lett.

A fotópályázat díjnyertes és döntőbe jutott munkáiból 2017 novemberében kiállítás nyílik Budapesten. Innen 2018 elején Pozsonyba, Prágába és Krakkóba utazik.

A kiállítás teljes anyagát a Magyar Építőművészet tematikus száma publikálja.

Kategóriák
NYÍLT kategória
Fődíj – 700 €
10 Döntős
Nevezési díj: 25 €
PROFESSZIONÁLIS kategória
Fődíj – 1500 €
10 Döntős
Nevezési díj: 50 €

Pályázati anyagként legfeljebb három éve készült fotó adható be.

Határidők
• 2017. 08. 07. Regisztráció kezdete
• 2017. 09. 25. Beadási határidő
• 2017. 10. 16. Döntősök kihirdetése
• 2017. 11. 22. Eredményhirdetés és kiállítás megnyitó

A teljes kiíráshoz látogassa meg a kiíró honlapját.