Nyomtatás
Házfórum

Nem viszik a társasházak a korszerűsítési hitelt

2017.08.10. Írta:

Úgy tűnik, nem érdekli a társasházakat, lakásszövetkezeteket a kormány kamatmentes hitele, amelyet a lakások energiahatékonyságának javítására lehet igénybe venni.

Nem hozza lázba a lakásszövetkezeteket és a társasházakat a Lázár János által beharangozott lakossági energiahatékonysági hitel - írja aNépszava. Farkas Tamás,a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetségének elnöke nem tud róla, hogy bárki igénybe vett volna ilyen kölcsönt.

A kormány némileg félreérthetően azt kommunikálja, hogy több milliárd forint támogatást biztosít a lakosságnak energiafelújításokra, ami valójában egy visszafizetendő, nullakamatos kölcsönt jelent. Az MFB áprilisban hirdette meg ennek 115 milliárdos keretét, amiből magánlakásokra legfeljebb 10 millió, társasházi-lakásszövetkezeti lakásokra hétmillió forint vehető fel.

A hitel azért nem kell a megcélzott ügyfélkörnek, mert eddig is volt kamatmentes hitelfelvételi lehetőségük. Ennek jóval egyszerűbbek a feltételei, mint az MFB kölcsönének, amelynek megszerzéséhez Farkas Tamás szavaival élve tengernyi feltételt kell teljesíteni. Az MFB-nél a Népszava többszöri megkeresése ellenére nem nyilatkoztak a hitelprogramról.

Forrás: Napi.hu,Népszava