Leállhat az építőipari növekedés a munkaerőhiány miatt

2017.09.18. Írta:

Az építőiparban folytatódott a dinamikus növekedés: júliusban 22,7 százalékos volt a bővülés a lakásépítéseknek és az egyéb építkezéseknek köszönhetően. Ugyanakkor már az építőipari statisztikákban is látható jelei vannak a munkaerőhiánynak.

A legfrissebb adatok szerint továbbra is jelentősen bővül a magyar építőipar. A júliusi adatok szerint az ágazat termelése - éves összevetésben - 22,7 százalékkal nőtt. A két alágazat közül a lakásépítéseket magában foglaló épületépítéseknél 15,1 százalékos volt a növekedés, az egyéb építményeknél pedig 32,4 százalékos bővüléssel zárult a július.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a jelentős növekedés részben a tavalyi alacsony bázissal magyarázható. Ugyanakkor az idén látható a fokozott építési kedv, részben az uniós forrásokból finanszírozott beruházásoknak, valamint a lakásépítéseknek köszönhetően. A szakember szerint a következő időszakban is bővülés várható, ugyanis az építőipar hó végi rendelésállománya 83,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Az épületépítéseknél a rendelésállomány 15,6 százalékkal nőtt, az egyéb építményeknél pedig 132 százalékkal volt magasabb.

Balogh László elmondta, hogy az épületépítési alágazatban a júliusban megkötött új szerződések állománya ötödével csökkent, ami utalhat arra, hogy a fejlesztők egyelőre az egyre erősödő munkaerőhiány miatt nem vágnak bele újabb beruházásokba, illetve az új lakásokra vonatkozó kedvezményes áfakulcs jövője is bizonytalanságot okoz a piacon.

A múlt héten egy Budapestre tervezett 161 lakásos társasház építését kellett lefújni munkaerőhiány miatt, pedig sokan már a regisztrációs díjat is befizették.

Forrás: Pénzcentrum, Napi.hu

Hírek archivum