Nyomtatás

Építőipari csúcstalálkozó a fenntartható növekedésért

2017.11.21. Írta:

A rendszerváltás óta először csúcstalálkozót szerveztek a kormány képviselői, a húsz legnagyobb építőipari vállalkozás küldöttei és az ágazat legfontosabb szereplői, a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek részvételével - jelentette be sajtótájékoztatón Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A pénteki Építőipari Ágazati Konzultációra a miniszter szerint azért van szükség, mert az ágazat korábban nem tapasztalt ütemben nő. Az építőiparban az első háromnegyed évben 130 százalékkal nőtt a megkötött szerződések száma, szeptemberben pedig több mint 23 százalékkal nőtt az építőipar teljesítménye az egy évvel korábbihoz képest. Ez a bővülési ütem várhatóan kitart az év hátralevő részében is - mondta Varga Mihály.

Az állami támogatások és a részint uniós pénzből zajló nagyberuházások által felpörgetett építőipar növekedését egy tényező azért veszélyezteti: ez a munkaerőhiány. A KSH legutóbbi adatai szerint háromezernél is több szakember hiányzik az ágazatból. Erre a miniszter is kitért sajtótájékoztatóján, "az építőipar újfajta kihívás elé került, az egyre erősödő munkaerőhiány miatt a munkaerő pótlása és szakképzése fontos kérdés lesz a jövőben", állapította meg.

Az építőipari csúcstalálkozóval olyan együttműködés indul a kormány és a hazai építőipari vállalatok között, amely biztosítja az ágazat magas ütemű és fenntartható fejlődését.

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: az építőipari csúcstalálkozó lehetőséget teremt arra, hogy a kormány és a hazai építőipari vállalatok között még hatékonyabb legyen az együttműködés az ágazatot érintő kihívások kezelésében.

Az ülésen egyebek mellett az építőipart támogató és ösztönző intézkedésekről tárgyalnak majd, valamint arról, hogyan lehet minél hatékonyabb módon elősegíteni a kisebb vállalatok fejlődését – tájékoztatott a miniszter hozzátéve, hogy támogatni kell ezen vállalatokat a munkafolyamatok fejlesztésében, segítséget kell nyújtani az új technológiák alkalmazásában, illetve biztosítani kell számukra a szükséges tudás és képzés elérését.

A kormány célja, hogy a Magyarországon megvalósuló építőipari beruházások a korszerű elvárásoknak megfelelő, magas műszaki színvonalon, versenyképes áron valósuljanak meg – hangsúlyozta a miniszter. Ez elősegíti, hogy a hazai építőipari ágazat folyamatosan erősödő teljesítménye megmaradjon és minél nagyobb mértékben járuljon hozzá az ország gazdasági növekedéséhez, másrészt támogatja a vállalkozások számának emelkedését, az ágazat munkahelyteremtő képességének megőrzését – tette hozzá Varga Mihály.

A várható intézkedésekről annyit árult el, hogy rendszerszinten is foglalkozni kell a hatékonyság, a szakemberhiány és a különböző technológiai újdonságok kérdésével. Az áfa-szabályok módosítása egyelőre nincs napirenden - fűzte hozzá.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy amennyiben az építőipar nem képes növelni kapacitásait, akkor 2018-2019-ben legalább 550-600 milliárd forintos rés keletkezik a fizetőképes kereslet és a szektor kapacitásai között.

A pénteki találkozón a szakma képviselői a miniszter elé terjesztik elképzeléseiket a beruházások élénkítéséről, a foglalkoztatási helyzet javításáról, a finanszírozási kérdésekről, illetve a cégek szervezettebb együttműködéséről - tájékoztatta a résztvevőket az érdekképviselet vezetője.

NGM, MTI, Index