Nyomtatás

Még mindig az élmezőnyben vagyunk az európai lakásárdrágulásban

2018.01.18. Írta:

Egy év alatt 4,6 százalékot drágultak a lakások az EU-ban, az eurózónában pedig 4,1 százalékos volt az áremelkedés. Magyarország 10,2 százalékos emelkedéssel még mindig az élmezőnyben van, de már csak az ötödik - derül ki az Eurostat legfrissebb elemzéséből.

2017 harmadik negyedévében a leggyorsabban Izlandon nőttek a lakásárak, ott több mint 20 százalékkal kerültek többe az egy évvel korábbihoz képest. Az EU országai közül Csehország áll az élen 12,3 százalékkal, azt követi Írország 12 százalékkal, de tíz százalék feletti az emelkedés Portugáliában, Hollandiában és Magyarországon is.

Eurostat árak 20180118 1

Régiónként nézve Kelet-Európa lakásárai magasabb ütemben emelkednek, mint Nyugat-Európában, ebben a tekintetben folytatódik a felzárkózás.

A legrosszabbul tavaly az olasz lakáspiac teljesített, ahol minimálisan csökkentek az árak, míg Cipruson lényegében stagnálásról beszélhetünk. Bár az elemzés Görögországot nem említi, feltehetően ott is inkább a stagnáló, mint a növekedő piac jelei látszanának.

Az inflációval korrigálva azonban az éves reál lakásár változás 2017 III. negyedévében már csak 7,7 százalék volt Magyarországon, míg ezen a listán 11,4 százalékkal Írország áll az élen - olvasható az OTP Ingatlanpont elemzésében. 2015-höz képest viszont - két évet vizsgálva - még mindig Magyarország az első a lakások drágulásában, az infláció levonásával 24,6 százalékos áremelkedéssel.
Az élen Írország áll 11,4 százalékkal, és hazánknál még Csehország, Portugália és Hollandia drágult nagyobb mértékben. Olaszország az egyetlen, ahol éves szinten olcsóbbak lettek az ingatlanok; itt 2 százalékos csökkenést mutatnak az adatok.

Eurostat árak 20180118 2

Magyarországon a vizsgált időszakot megelőző 2017. II. negyedévhez képest 3 százalékos volt a drágulás, s ezzel is az ötödik helyen állunk. Az élen Írország után Románia áll, utóbbi országban 10 százalékos drágulást könyveltek el három hónap alatt. 2015-höz képest a 2017. III. negyedévi index nálunk mutatja a 27 ország között a legmeredekebb drágulást: szűk két év alatt 24,6 százalékkal kellett többet fizetnünk a lakóingatlanokért az infláció levonása után.

Forrás: Eurostat, Portfolio, hvg.hu