Újabb szigorítások jönnek a kazáncseréknél

2018.02.08. Írta:

Még elkerülheti az áremelést, aki időben lép, ugyanis a 2018. szeptember 26-án lépnek életbe az újabb rendelkezések a kazáncserék kapcsán, melyek főként a társasházakban élőket érintik.

Megszűnik a turbós kazánok helyére felszerelhető ErP minősítéssel rendelkező TURBO kondenzációs készülékek gyártása, illetve a szigorított nitrogén-oxid (NOx) kibocsátási érték miatt az eddig ErP minősítéssel elfogadott hagyományos kéményes készülékekben is jelentős műszaki átalakítás szükséges, ami előreláthatólag komoly áremelést hoz magával – derült ki a Szerelvénybolt Kft. tájékoztatásából.

A 813/2013/EU és a 814/2014/EU kazáncsere rendelet értelmében 2016. július 1-jétől kizárólag ErP minősítéssel ellátott gázkazánok szerelhetők fel. Az egyéni fűtési rendszerrel rendelkező családi házak és lakások esetében már az elmúlt két évben sem volt apelláta, kizárólag kondenzációs kazánt telepíthettek. Az olyan társasházi lakások viszont, amelyek gravitációs gyűjtőkéménnyel rendelkeznek, 2018 őszéig türelmi időt kaptak. „További türelmi időről a 65/2011. Kormányrendelet nem rendelkezik, tehát egyelőre nincs kijelölt türelmi idő szeptembert követően, ez a helyzet pedig igen nagy probléma lehet a társasházakban az új rendelkezések életbelépését követően” – jegyezte meg Gyárfás Attila, a Magyar Épületgépészek Szövetségének (MÉGSZ) ügyvezető elnöke.

„A szeptember 26-án hatályba lépő rendelkezések szerint a gyártóknak meg kell szüntetniük a magyar piacon 2017 februárjában megjelenő, turbós kazánok helyére kéményátalakítás nélkül felszerelhető TURBO kondenzációs ErP kazánok forgalmazását. Ezek engedélyeztetése és átvétele eddig sem volt problémamentes, sokszor komoly akadályba ütközött, aki így próbált megfelelni az EU-s rendeletnek, de több mint 700 db ilyen gázkészülék működik 2017-óta hazai gyűjtőkéményeken engedélyezve” – magyarázta Patonai Roland, a Szerelvénybolt Kft. tulajdonosa.

A másik kategória, ahol komoly változások várhatók, a jelenlegi kazánpiac kb. 5 százalékát jelentő, 10 kW-os vagy az alatti fűtőkészülékek és a 30 kW névleges teljesítményű vagy az alatti hagyományos kombi kazánok. A jelenleg kapható, ErP jelzéssel jelölt pár termék esetében komoly műszaki fejlesztéseket kell végeznie a gyártóknak ahhoz, hogy megfeleljenek a szeptembertől hatályba lépő, szigorított 56 mg/kWh-ás NOx-kibocsátási értékeknek. „Az őszi termékváltást követően így a készülékek ára akár 10 százalékkal is magasabb lehet a jelenlegieknél, azaz megközelítőleg eléri a belépő szintű kondenzációs kazánok árát” – tette hozzá Patonai Roland. A szigorított NOx-kibocsátás minden gázkazán típusra egyöntetűen vonatkozik, melynek a jelenleg kapható kondenzációs kazánok közül sem felel meg mindegyik.

Az EU-s rendelet hatása a magyar piacra

Elsősorban a kondenzációs kazánok piacán érezhető az EU-s rendelet hatása, mely 2017-ben több mint 10 százalékos növekedést ért el. „A szabályozás kötelező ereje nagy nyomást gyakorolt azokra, akik az előző készülékük meghibásodása miatt kénytelenek voltak váltani. A piac ilyen szintű bővüléséhez a 2017 nyarán kiírt Otthon Melege Program is nagyban hozzájárult, azokat is energiahatékonyabb készülék telepítésére sarkallta, akik nem voltak erre közvetlenül rákényszerítve – jegyezte meg Patonai Roland. – Ugyanakkor sokan még mindig a halogatás lehetőségét keresik, pedig már most jól látszik, hogy nagyságrendileg 15 százalékot spórolt, aki 2-3 éve meglépte a kondenzációs kazáncserét.” Az alsó kategóriás kondenzációs kazánok ára minimálisan csökkent az elmúlt 2 évben, a közép és felső kategóriás készülékek viszont kb. 10 százalékkal drágábban kaphatók jelenleg.

Sokan nem tudták vagy nem akarták finanszírozni az akár milliós átalakítási költségekkel járó kondenzációs kazánra való átállást. Ennek hatására 2017-ben közel megduplázódott az elektromos kazánok eladása az előző évhez képest. Az elsődleges érv az elektromos kazán mellett a gyors és adott pillanatban kisebb költséggel és macerával járó telepítés, mivel így megspórolható az engedélyeztetéssel, átalakítással járó idő, valamint annak akár milliós költsége is. „Ezek a készülékek már 200 ezer forinttól beszerezhetők, persze a hosszú távú fűtési költségben jelentkező növekvő kiadásokkal nem árt számolni: egy 40-50 m2 körüli lakás esetében egy 6-9 kW-os készülék több ezer forinttal növeli meg a havi fűtésszámlát a hagyományos gázkazánhoz képest. Általában egy nagyobb mérő beszerelése is szükséges, ugyanakkor a karbantartási költségek jelentősen alacsonyabbak, mint egy gázkazán esetében” – emelte ki a Szerelvénybolt Kft. tulajdonosa. Az idei szigorítások következtében még további növekedés várható az elektromos kazánok piacán.

Megindult a szakemberek visszavándorlása

A legnagyobb problémát még mindig a szakemberek hiánya okozza, hónapokra előre nem találni kivitelezőt az átalakításhoz szükséges munkálatokra. „A vevői visszajelzésekből azt látjuk, hogy sokan komolyan ráfizetnek, mert nem győzik kivárni a megbízható, betáblázott szakembert, inkább bedőlnek az »önjelölt szerelőknek«, ami a beüzemelés, engedélyeztetés kapcsán komoly gondokat okoz” – tette hozzá Patonai Roland.

Jó hír viszont, hogy az elmúlt évben a gázszerelők között egyre több külföldről hazatérő szakemberrel lehetett találkozni. „Még mindig akad különbség a fizetések tekintetében, de a jelenlegi hiány mellett itthon is jócskán megkérhetik a bérüket, így többen is inkább a hazaköltözés mellett döntenek” – jegyezte meg a Szerelvénybolt Kft. tulajdonosa. A legnagyobb kihívás a szakmában a képzett utánpótlás hiánya.

Az egész Európát jellemző építési hullám, a munkaerőhiány és az ahhoz kapcsolódó bérnövekedések a külföldi gyártóknak is komoly fejtörést okoznak: a 2 évvel ezelőtti szállítási idők a duplájukra emelkedtek, az acéllemez radiátorok és műanyag csőrendszerek esetében a gyártási idő is megkétszereződött, egyes gázkészülékek beszerzésében pedig már termékhiányról beszélhetünk.

Forrás: Szerelvénybolt Kft.

Hírek archivum