Nyomtatás
wikimedia

Állami lakbértámogatási terv Lengyelországban

2018.04.04. Írta:

Nagyvonalú lakbér-támogatási programot akar indítani a lengyel kormány, miután tanácsadói úgy látják, reménytelen arra várni, hogy az építőipar olcsó lakásokat építsen - írja a Napi.hu

A lengyel kormány a Családi 500+ program sikerén felbuzdulva megindította a Lakás+ programot is, ám az utóbbin komoly változtatásokat készül végrehajtani - adta hírül az gazeta.pl. Az 500+ programban a családok havi 500 zloty (38 ezer forint) állami támogatásra számíthatnak második, harmadik és minden további gyermekük után.

A miniszterelnök mellett több mint egy hónapja dolgozó speciális tanácsadó testület úgy véli, hogy a Lakás+ eddigi koncepciója nem megvalósítható. Ez azzal számolt, hogy az építőipar a következő években több ezer olcsó lakást építhet állami támogatással. Kiszámolták, hogy ez elviselhetetlen terhet rakna a központi költségvetésre.

Ezért arra lyukadtak ki, hogy az államnak a lakbéreket kell támogatni. A formálódó koncepció szerint azok juthatnának hozzá lakbértámogatáshoz, akiknek túl magas a fizetésük ahhoz, hogy önkormányzati hozzájárulást kaphassanak, viszont túl alacsony ahhoz, hogy hitelt vegyenek fel önálló lakás vásárlására. Úgy becslik, hogy a lengyel családok 40 százaléka van ebben a köztes állapotban, főleg a karrierjüket most kezdő fiatalok.

Forrás: Napi.hu