Nyomtatás

Erősödik a félelem a kamatemeléstől

2018.04.06. Írta:

Idén februárban a lakáshitelek több mint 70%-át már fix kamatozással vették fel a háztartások - idézi az MNB-t a Portfolio.

Pedig december óta 3% alatt van a változó kamatozású hitelek átlagkamata, így a kezdeti törlesztőrészlet alapján inkább ez utóbbiakat érné meg felvenni. A látványos változás mögött a lakosság erősödő kockázatkerülése és a jegybank által minősített fogyasztóbarát lakáshitelek terjedése állhat.

Töretlenül nő a lakosság hitelfelvételi kedve: februárban 34%-kal vettünk fel több hitelt, mint egy évvel korábban, ezen belül a lakáshitelek új szerződéses összege 42%-kal, a személyi kölcsönöké pedig 64%-kal növekedett.

Mindkét növekedési adat magasabb a 2017-es átlagnál, és bár visszaesett a lakáshitelek felvétele őszhöz képest, ez csak a szezonalitással magyarázható. Személyi kölcsönből viszont annyit vettünk fel, mint a tavalyi éven belüli csúcsot jelentő augusztus hónapban.

Egyre érdekesebbé kezd válni, hol állunk most a válság előtti, 2008-as számokhoz képest. Ha az év olyan erősen folytatódik, ahogy kezdődött, akkor mindössze 8-10%-kal veszünk fel idén kevesebb lakáshitelt, mint egy évtizede.

Továbbra is érvényes azonban megállapítás, hogy a teljes lakossági hitelfelvétel így is alig több mint a közel fele a tíz évvel korábbinak, ugyanis a szabad felhasználású jelzáloghitelek piaca továbbra sem támadt fel.

Elmondható, hogy a változó kamatozású hiteleket a 3 és 5 éves kamatperiódusú lakáshitelek kezdték el kiszorítani. Pedig ezek átlagkamata 1,3 százalékponttal magasabb, ami egy 15 éves futamidejű, 10 millió forintos lakáshitel esetében több mint 6 ezer forintos különbözetet jelent a kezdeti havi törlesztőrészletben. Egyértelműen felerősödött a kamatkörnyezet emelkedésétől való félelem, amire megfelelő választ jelentenek a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek.

További részletek: Portfolio