Építőanyagok: drágulás és hiány várható az idén

2018.04.12. Írta:

Az ötszázalékos áfa véghajrája miatti lakásépítési boom jelentős építőanyaghiányt is okoz, így idén tovább 10-12 százalékos drágulás várható az építőanyagpiacon - idézi a Napi.hu Juhász Attila, az építőanyag-kereskedelemben piacvezető ÚjHáz Centrum igazgatósága elnökének jóslatát a Construma 2018 építőipari szakkiállításon tartott sajtótájékozatóról.

Tavaly a 350 milliárdosra bővülő építőanyag-piac forgalmának túlnyomó részét a szerkezeti és építési anyagok adták, de a legnagyobb növekedést a vasáru és szigetelőanyag generálták. A tetőcserép-forgalom értéke az európai top 3-ba került, e téren a következő év során további növekedés valószínű.

2018-ban az építőanyag-piac összességében további 15-20 százalékkal bővülhet, ugyanakkor jelentős termékhiány várható néhány területen, közte a betontermékek, térburkolatok, hőszigetelőanyagok piacán, s kérdés, mennyire tartja a lépést a kereslettel a falazóanyagok kínálata, amelynek forgalma tavaly 40 százalékkal bővült - mondta Juhász Attila.

Az új építésű házak esetében követelmény a 15 centiméteres szigetelés, ezzel a használt ingatlanoknak csupán 20 százaléka rendelkezik. A hazai lakásállomány 80 százaléka korszerűtlen, tág teret hagy az energetikai korszerűsítésnek, ami a nagy energetikai cégek által kezdeményezett és az unió által is támogatott kedvezményes banki hiteleknek köszönhetően tovább pörgetheti a szigetelőanyagok keresletét.

A munkaerőhiány mellett az építőanyagok hiánya okoz feszültséget a lakásépítési boom közepette, e két tényező együtt tavaly 20-25 százalékkal növelte a kivitelezési árakat, ebből a munkabérek 30, az anyagok drágulása 10-15 százalékért felelős. A trend idén folytatódik, az építőanyagáraknál további 10-12 százalékos emelkedés várható, amit a kivitelezők be fognak építeni az árakba - hangsúlyozta Juhász Attila, megjegyezve, hogy régiós szinten még mindig a legolcsóbbak közé tatoznak a magyar építőanyagok. A gyártókapacitások szűkössége miatt újraindult a Wienerberger két téglagyára, s két új térburkolóanyag-gyár is beáll a termelésbe a hírek szerint.

Az ÚjHáz Centrum 2018-ban 18-20 ezer új lakás átadásával, a minőségi igények hangsúlyosabbá válásával, az energiahatékony megoldások iránti igények növekedésével számol most bemutatott lakáspiaci trendriportjában, amely kereskedői szempontból veszi górcső alá a lakáspiaci folyamatokat. A felmérést ezentúl félévente megismétlik. A minőség és az energiahatékonyság felértékelődése nyomán erősödni fog a beruházók közötti verseny, amire a kereskedőknek megfelelő alapanyagokkal, szigetelésekkel, nyílászárókkal kell készülni - tette hozzá Juhász Attila. Tapasztalati szerint ennek már most is látható jelei vannak, a beruházók minőségibb burkolatokat, szanitereket építenek be a projektekbe.

Forrás: Napi.hu

Hírek archivum