Nyomtatás
Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Várjuk az idei indulással tervezett panelprogram koncepcióját

2018.04.15. Írta:

Hamarosan megjelenhet az ősszel beharangozott, új panelprogram társadalmi vitára szánt koncepciója. Szakértők szerint a lakóközösségek 40-50 százalékos vissza nem térítendő támogatással vehetők rá a korszerűsítésre - írja a vg.hu.

Utoljára tavaly ősszel volt szó arról, hogy új panelfelújítási támogatási program indulhat. Akkor az év végére ígérték a társadalmi vitára alkalmas koncepciót, így ideje lenne, hogy megjelenjen - derül ki a Világgazdaság cikkéből. 

A múlt év végére ígérte a társadalmi egyeztetésre szánt vitairat elkészültét az új Panelprogramon dolgozó munkacsoport egyik tagja egy tavaly szeptemberi szakmai konferencián. Ott volt szó először és gyakorlatilag utoljára a teljes csendben, de társadalmi szervezetek és szakértők bevonásával teljes gőzzel készülő komplex csomagról.

Annyit tudni lehet, hogy panelbontásról csak helyenként, a lakók egyetértésével, illetve városképi okokból lehet szó. A készülő tervezet 25 éves megtérülési felújításokkal számol és a lakótelepek környezetének rendbe tétele, a közterületek megújítása is része lehet. 

A mintaprogram az idén indulna el.

Farkas Tamás, a Lakásszövetkezetek Országos Szövetségének (LOSZ) elnöke,  azt mondta a napilapnak, hogy tapasztalatok szerint a lakóközösségek akkor vehetők rá a nagy felfordulással járó korszerűsítésekre, ha 40-50 százalékos vissza nem térítendő támogatást kapnak.

A LOSZ olyan országos lakáskataszter elkészítését szorgalmazza, amely számba venné a felvonók és a lépcsőházak állapotát is, valamint a gépeszetek típusát és a házak szintjeinek számát. Enélkül nem lehet meghatározni a szükséges felújítási forrásokat.

Forrás: vg.hu, Napi.hu