Nyomtatás
GKI

Az építőipari szereplők továbbra is bizakodók

2018.07.23. Írta:

Júniusi történelmi csúcsa után júliusban még tovább emelkedett a GKI konjunktúraindexe. Az építőipari bizalmi index új csúcsra jutott.

A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint a mélyépítő cégek kilátásai kissé romlottak, a magasépítőké javultak (júniusban fordított volt a helyzet). Az előző háromhavi termeléssel kapcsolatos elégedettség kissé csökkent, de így is nagyon erős. A rendelésállomány értékelése nem változott, a megkötött szerződésekkel biztosított termelési periódus átlagos hossza júliusában 7,8 hónap volt, minden korábbinál hosszabb.

A foglalkoztatási hajlandóság ebben az ágazatban is erősödött. A termelés növelésének fő akadálya minden ágazatban a munkaerőhiány, az iparban a szakképzett munka- erő hiánya a válaszadók felének jelentett növekedési korlátot.

Az áremelési törekvés az építőiparban visszafogottabb, s kissé gyengült a fogyasztók inflációs várakozása. Miután az elmúlt két hónap folyamán a magyar gazdaság perspektívájáról alkotott vélemény összességében minden ágazatban és a fogyasztók körében is rosszabb lett, júliusban ez a folyamat az ipar kivételével folytatódott.

A GKI fogyasztói bizalmi index júliusban idei mélypontjára került, de továbbra is optimiz- must tükröz. A lakosság saját pénzügyi helyzetét és jövőbeli megtakarítási képességét is rosszabbnak látta, mint egy hónappal ezelőtt.

Forrás és részletek:GKI