Nyomtatás
Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Tovább egyszerűsödött a lakossági energiahatékonysági hitel felvétele

2018.10.03. Írta:

Holnaptól jelentősen egyszerűsödnek a lakossági energiahatékonysági hitel feltételei. A Pest megyén kívüli térségnek szóló 105,2 milliárdos hitelkeretnek már nem a negyedét, hanem a felét lehet társasházi és lakásszövetkezeti energiahatékonysági és megújuló energiás projektjeire felhasználni, ennek érdekében több szabály is módosult.

Az október 4-től hatályba lépő szabályok a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazandók.

A jelentős építőipari áremelkedést és a projektek elhúzódásából eredő problémákat is kezeli a mostani módosító csomag, hiszen például az eddigi csaknem dupláját lehet majd nyílászárók fajlagos költségére elszámolni, de a szigetelés elszámolható költsége is jócskán emelkedik. Ezek mellett a projektek befejezésére és a hitel rendelkezésre tartására szolgáló idő is jócskán kitolódik.
A hivatalos pályázati oldalon található a "Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel" című Hitelprogram termékdokumentációjának módosítása és ennek keretében egyszerre módosult a közép-magyarországi régiónak(VEKOP) és a konvergencia régiónak (GINOP) szóló konstrukció termékleírása és eljárásrendje, valamint számos részletszabály. Ezek mind 2018. október 4-től lépnek hatályba, amelyek egyrészt az új hitelkérelmekre, másrészt a folyamatban lévő, bírálat alatt lévő ügyekre is alkalmazandók.

A nulla százalékos kamatozású, akár 20 éves futamidőre kérhető uniós hitelt természetes személyek, társasházak és lakásszövetkezetek igényelhetik az országszerte 642 ponton megtalálható MFB Pontok bármelyikén, illetve akár online is.
A felhívások keretében napelemre, ablakcserére, hőszigetelésre és egyéb energiahatékonyság javítására szolgáló tevékenységre lehet forrást kérni úgy, hogy a tervezett projekt legalább 10%-át kitevő önerőre van szükség, a többi 90% kérhető hitelként. Családi házak esetében maximum 10 millió, társasházaknál lakásonként maximum 7 millió forint igényelhető, akár húsz éves futamidővel. Biztosítékot családi házak esetén 5 millió forintig, társasházaknál 50 millió forintig (de lakásonként legfeljebb 1,5 millió forintig) nem kell nyújtani, azaz nem lesz bejegyezve például jelzálog.

A friss változásokról további részleteket olvashatnak a Portfolio oldalán.

Megéri?
Egy családi házas rendszer bekerülési költségét illetően általánosságban elmondható, hogy egy 3,6 kW-os rendszer - amely egy átlagos magyar háztartás éves villamos energia igényét fedezni tudja - munkadíjjal és engedélyeztetéssel 1,5-2 millió forint között mozog. Ez jó alap ahhoz, hogy kiszámítsuk, mennyi idő alatt térülhet meg egy napelemes beruházás.
Ha az energetikai számítás alapján 150 ezer forint az éves villányszámla, akkor 1,5 milliós beruházási összeggel 10 év a megtérülési idő. Sőt, minél inkább nőnek a jövőben az energiaárak, illetve a szabályozási környezet átalakulása, valamint a technológia fejlődése miatt tovább csökken a napelemek ára, annál rövidebb idő alatt lesz nyereséges egy-egy beruházás.
Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a megtérülési időszakot követően a napelemes rendszer egyenesen pénzt termel majd a háztartásnak. Tehát hosszabb távon akár hitel felvétele mellett is jó döntésnek bizonyulhat a beruházás, hiszen a megspórolt rezsitételek hosszabb távon refinanszírozzák a hitelt.

Forrás:Pénzcentrum