Nyomtatás
Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Így pörgeti az építőipar a GDP-t

2018.12.06. Írta:

Az ingatlanpiac mint a gazdaság lakmuszpapírja kiválóan megmutatkozik a rekordnak számító 5,2%-os negyedéves GDP-növekedésben - írja a Realista.hu.

A GDP a szezonálisan és naptárhatással kiigazított kiegyensúlyozott adatok szerint 5,2 %-kal nőtt a harmadik negyedévben az előző év hasonló időszakához képest, jelentette második becslése alapján a KSH.

A növekedés ráadásul úgy valósulhatott meg, hogy közben az autóipar termelése és exportja visszaesett. Az összetevők között az építőiparban termelt új érték 7,6 százalékkal nőtt az előző negyedévben is kimagasló 7,3 százalékos emelkedés után. A háztartások tényleges fogyasztása 4,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A beruházások 20 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, az építési beruházások volumene még nagyobb ütemben nőtt, mint a gépek, berendezések vásárlása.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a beruházások növekedését a következő negyedévekben támogatja a lakásátadások várható hulláma is, amit ezen kívül az irodapiaci, ipari, állami és uniós támogatású beruházások is élénken tartanak. Szerinte az autóipari termelés is nagyobb sebességbe kapcsolhat. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője azt emelte ki, hogy az ipar és a szolgáltató szektor lassuló bővülését ellensúlyozta az építőipar továbbra is dinamikus növekedése és a mezőgazdaság jó teljesítménye.

Nyeste Orsolya, az Erste bank szenior makrogazdasági elemzője MTI-s kommentárjában kiemelte, a belső kereslet impozáns bővülése jelentette a GDP növekedés hajtóerejét. A lakossági fogyasztás növekedését tovább segítették az emelkedő reálbérek, amelyek jövőbeni emelkedése miatt továbbra is magas maradhat a fogyasztói bizalom. Lassulhat viszont a beruházások növekedési üteme az unióból érkező források beáramlásának fékeződésével, illetve a beruházási ciklus kifutásával párhuzamosan.

Forrás és további adatok: realista.hu