Az otthonteremtés nem havi nagybevásárlás

2015.03.26. Írta:

Ha nem lesz áfacsökkentés az építőiparban, más módon kell kompenzálni az európai viszonylatban legmagasabb áfakulcsot a legálisan és energiahatékonyan építkező családok számára.

Varga Mihály Nemzetgazdasági Miniszter a Hungarian Business Leaders Forum múlt pénteki konferenciáján beszélt arról, hogy vizsgálják áfa csökkentésének lehetőségét. Később magas rangú kormánypárti forrásra hivatkozva a hvg.hu azt írta, hogy a Fidesz nem támogatja az áfakulcs csökkentését, legfeljebb a ciklus végén vizsgálnák meg a lehetőségét. Ehelyett például a gyerekek utáni adókedvezményeket bővítenék. Az értesülést a Nemzetgazdasági Minisztérium is megerősítette.

Alapvetően pozitívnak tartjuk, hogy a Kormány adókedvezményekkel próbálja segíteni a családokat. Ez mindenképpen fenntarthatóbb irány egy munkára épülő társadalomban, mint a segélyek túlsúlya. (Egyes esetekben természetesen szociális támogatásokra is szükség van.)

A lakásépítés, illetve új építésű lakás vásárlása azonban olyan mértékű kiadást jelent a családoknak, amelyekhez ezek az adókedvezmények nem elegendőek. Itt speciális eszközökre van szükség, hiszen az otthonteremtés más nagyságrend, mint egy havi nagybevásárlás. A jelenlegi támogatások nem ellensúlyozzák az építést terhelő 27%-os, európai viszonylatban kiugróan magas áfát.

Ezért javasoljuk, hogy a Kormány emelje a lakásépítési támogatást (ismertebb nevén Szocpol, júliustól CSOK) olyan szintre, hogy az energiahatékony, legális lakásépítések áfa-tartalmát juttassa vissza az építkező, új lakást vásárló vagy építő gyermekes családoknak. Ezzel valós esélyt teremtene a lakásépítések számának emelkedésére, a hazai lakásállomány minőségi megújítására, a magyar családok lakhatási minőségének széleskörű javulására. 

Hírek archivum