parameter.sk

Bérlakásprogram indul Szlovákiában

2016.02.01. Írta:

A családalapító fiatalok, akik nem akarnak előre vállalt gyermekek után támogatást felvenni, továbbra sem tudnak saját erőből lakáshoz jutni. Nekik igen jelentős segítség, ha legalább átmenetileg megfelelő minőségű és elérhető bérleti díjú lakáshoz jutnak. A szlovák kormány kiterjedt bérlakásépítési programot jelentett be.

Ez Magyarországon is sokat nyomna a latba a fiatalok esetleges kivándorlással kapcsolatos döntésében is.

A szlovák kabinet 30 millió eurót (több mint 9 milliárd forint) elkülönített el a harmadik szociális csomag egyik intézkedésének első fázisában arra, hogy megközelítőleg 1 500 bérlakás építését támogassa. A lakásokat olyan településeken építenék fel, ahol a közelben van munkalehetőség.

Terveik szerint a támogatás éves keretösszegét a márciusi parlamenti választások után összeálló új kabinet is megtartja majd.

„Elsősorban Szlovákia azon vidékeire akarunk összpontosítani, ahol nagy a valószínűsége annak, hogy a fiatalok munkát találnak. Például elkezdődött a Land Rover beruházása, feltételezzük, az emberek szeretnének majd a vállalatnál dolgozni, nekik lakást kell találniuk. Nyitra és környéke olyan terület, amely megfelelő lenne a projekt kivitelezésére” – mondta Robert Fico pénteki pozsonyi sajtótájékoztatóján.

A miniszterelnök emlékeztetett arra, a kormány már évek óta támogatja a bérlakások építését a közlekedési, építésügyi és területfejlesztési minisztérium dotációja és kedvező hitel kombinációjával.

Azok a falvak és városok, amelyek az állam beleegyezésével fel akarják építeni a bérlakásokat a fiatalok számára, a költségek felére nem visszatérítendő összeget kapnak, a másik felét pedig kamatmentes hitelből finanszírozhatják. „Az állam automatikusan megtéríti a beszerzési költségek 50 százalékát. A minisztérium ezt az összeget konkrét projektre fizeti ki. A falvak és a városok a költségek másik felére nulla százalékos kamatlábú hitelt vehetnek fel az Állami Lakásfejlesztési Alaptól” – magyarázta Fico.

A támogatást a bérlakás-építési programot indító önkormányzatok igényelhetik, úgy, hogy a lakások kivitelezési költségeinek felét közvetlen állami támogatásként kapják meg, a fennmaradó összeget pedig kamatmentes hitelre vehetik fel, az állami Lakásfejlesztési Alaptól (SFRB).

A szlovák kormányfő bejelentése szerint a támogatási programot a fiatal családok és a 35 évnél fiatalabbak otthonteremtésének megkönnyítése céljából indítják el.

Ezt tükrözi, hogy a támogatás legfeljebb kétszobás, úgynevezett "startlakások" megépítésére szolgál, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az egyes lakások alapterülete legfeljebb 60 négyzetméter lehet.

Ugyancsak ezt a célt követi, hogy a bérlakásokat csak azok a 35 évnél fiatalabbak vehetik majd bérbe - legfeljebb három plusz három évre -, akiknek havi bevétele nem haladja meg a létminimum négy és félszeresét.

A bérlakás-építési támogatás bevezetését az annak kivitelezéséért felelős építésügyi tárca állásfoglalása szerint az is indokolja, hogy Szlovákiában igen alacsony - jelenleg 3 százalékot kitevő - a bérlakások aránya, amelyek iránt a kínálatnál nagyobb érdeklődés mutatkozik.

Bár Szlovákiában éves szinten mintegy 25 ezer fiatal pár köt házasságot, csak 16 500 új lakás épül évente és ezek jelentős része - bevételeik szintje miatt - elérhetetlen a fiatalok. Ezt mutatja, az is, hogy Szlovákiában a 20 és 34 év közötti fiatalok több mint hatvan százaléka még mindig szüleivel egy háztartásban él.

Forrás: MTI, napi.hu, hirek.sk

Hírek archivum