Holnaptól megszűnik az egyszerű bejelentés

2016.06.30. Írta:

Megszűnik az építésügyi hatóságok közreműködésével történő egyszerű bejelentés. A bejelentése 2016. július 1-től az elektronikus építési napló készenlétbe helyezésével történik.

A lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI. 13.) Kormányrendelet 2016. július 1-étől - a 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet hatályon kívül helyezését követően - szabályozza a legfeljebb 300 nm összes alapterületű lakóépületek építésének folyamatát.

 Magyar Közlöny 84. számában kihirdetett, a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelete szerint az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység bejelentése 2016. július 1. napjától az elektronikus építési napló készenlétbe helyezésével valósul meg [155/2016. (VI. 13.) Korm. rend. 1. § (1) bek.]. A készenlétbe helyezést követő 16. napon kezdhető meg az építkezés. Ez azt jelenti, hogy a jelenleg ismert egyszerű bejelentés megszűnik, és az építésügyi hatósághoz külön nem kell beadni az egyszerű bejelentési dokumentációt. 

Az e-napló készenlétbe helyezése után fel kell tölteni a kivitelezési dokumentációt. Ennek tartalma a következő:

  1. Aláírólap tervjegyzékkel
  2. Helyszínrajz
  3. Kitűzési helyszínrajz
  4. Utcakép
  5. Eltérő szintek alaprajzai
  6. Metszetek
  7. Homlokzatok
  8. Tartószerkezeti tervek
  9. Az épület műszaki berendezéseinek rendszerterve
  10. Műszaki leírás
  11. Tervezői költségvetési kiírás

A jogszabályi felhatalmazások alapján a MÉK és a MMK megalkotta a legfeljebb 300 m2 összes hasznos alapterületű új lakóépületek egyszerű bejelentéséhez és építési tevékenységéhez szükséges kivitelezési tervdokumentáció tartalmi követelményeit valamint a tervezői művezetés szabályait tartalmazó együttes szabályzatát amely, 2016. június 14-től hatályos.

Az e-napló készenlétbe helyezéséről visszaigazolást küld a hatóság, amely egyúttal tájékoztatja minderről a területi szakmai kamarákat, az illetékes települési önkormányzat jegyzőjét és a telek tulajdonosá/ait.

A feltöltött építési terv érdemi módosítás esetén változtatható. Ezt ugyanúgy fel kell tölteni az e-naplóba, s ezt követően 15 nap múlva végezhető el a módosítás az építkezásen.

Az egyszerű bejelentés mellett más építési tárgyú rendeletek is módosultak (egyes építésüggyel összefüggő kormányrendeletek módosításáról szóló 156/2016. (VI. 13. ) Korm rendelet), ezekről ITT olvashat, a rendeletekről az Építésijog.hu ad részletes tájékoztatót.

Forrás: Tervlap, epitemahazam.hu

Hírek archivum