Két magyar a „Good Practice" városok között

2017.07.31. Írta:

Újbudát és Kazincbarcikát is beválogatták az Európai Unió integrált városfejlesztési programja, az URBACT azon városai közé, amelyek valamely területen egy már jól bevált megoldással tudnak a többi település számára mintául szolgálni.

Európai szinten összesen 97 város nyerte el a „Good Practice City” („Jó Gyakorlat Város”) elismerést, amit ünnepélyesen Tallinban, az URBACT Városfesztivál díjátadóján fognak bejelenteni októberben. Az Európai Tanács észt elnöksége alatt megrendezett fesztiválon több mint 450 önkormányzati és városfejlesztési szakember előtt fogják a kiválasztott városok képviselői a náluk jól bevált gyakorlatokat ismertetni. A városfesztivál ideje alatt az URBACT* Titkárság egy újabb pályázati felhívást is közzé fog tenni a jó megoldások átvételére, más városokban való alkalmazására. A városok kihasználhatják e bevált gyakorlatok előnyeit, nagyobb beruházások nélkül is azonnali eredményeket produkálva – fogalmazta meg Adele Bucella, az URBACT Titkárság programkoordinátora a kezdeményezés legfőbb pozitívumait.

Újbuda, vagyis Budapest 11. kerülete a Budapest100 projekttel került be a kiválasztott városok közé, amelyet a kerületben működő Kortárs Építészeti Központ szervez. Az itthon már jól ismert program keretében lakó- és középületek sora nyílik meg minden évben a látogatók előtt, akik önkéntes, önszerveződő módon létrejövő kiállításokon, koncerteken, épülettörténeti sétákon és más kulturális programokon is részt vehetnek. A Budapest100 hatásaként számos lakóépületben olyan önszerveződő közösségi akciók is létrejöttek, amelyek kisebb felújításokat, építészeti átalakításokat is keresztül tudtak vinni. Az elnyert díjak és elismerések is azt igazolják, hogy az elmúlt hat évben a Budapest100 hatékonyan szolgálta a közösségfejlesztést városszerte. A programra – amely eddig 560 épület kapuját nyitotta meg 114 ezer látogató előtt, 1400 önkéntes közreműködésével – a turisták is felfigyeltek. A jövő feladata, hogy átlépje határait, mind szakmai értelemben, mint az országhatárok vonatkozásában, ugyanis a számok és a média visszajelzései által is mérhető siker azt jelzi, hogy ezt a jól működő modellt érdemes megosztani más európai városokkal.

Kazincbarcika programja a generációk együttműködésére alapul és nyugdíjasok által a város egyik szegregált területén élő, hátrányos helyzetű gyerekek számára szervezett foglalkozásokból bontakozott ki. Ezek annyira sikeresek voltak, olyan mértékben javították a tanulmányi eredményeket, fejlesztették a továbbtanuláshoz és a munkahelyen való helytálláshoz nélkülözhetetlen készségeket, hogy a kezdeményezést a családsegítő központ segítségével az Idővár Nyugdíjas Művelődési Klub az egész városra kiterjesztette. A nyugdíjas klub sokoldalú tevékenységén belül fogyatékosoknak is szervez programokat, ismeretterjesztő munkát folytat a város történetével kapcsolatban, történelmi versenyeket szervez az általános és középiskolák diákjai számára. 2014-ben úgynevezett érték-transzfer programot indítottak a fiatalokat érdeklő témakörökben (például partnerválasztás, ünnepek, önkéntesség) a La Cosa Nostra Egyesülettel – a város 15-25 éves lakosai ifjúsági szervezetével együttműködve. A nyugdíjas pártfogókat sok gyerek egyfajta nagymama-helyettesítőnek tekinti és példaképként tekint fel rájuk. A szűk körű kezdeményezés mára a generációk és a helyi közösségek közti városi szintű együttműködéssé nőtte ki magát, amit más európai városokban is érdemes alkalmazni, hiszen valós társadalmi problémák kezelésére alkalmas, lehetőséget ad az időseknek, hogy hasznosan és aktívan töltsék idejüket és ezzel segítsék a fiatalokat és családjaikat.

Az URBACT Városfesztiválra itt lehet regisztrálni.

Az európai városok tapasztalatait, jól bevált módszereit bemutató városi jó gyakorlat gyűjtemény itt található részletes esetleírásokkal és kapcsolatfelvételt segítő elérhetőségekkel.

Forrás: Lechner Tudásközpont

 

 

Hírek archivum