Felülvizsgálják a csokot és a lakásáfát

2017.08.03. Írta:

A Családi Otthonteremtési Kedvezményért benyújtott kérelmek száma meghaladta az 50 ezret az idei első hat hónapban. Ugyanakkor vizsgálják a csok további könnyítésének és az újépítésű lakások adásvételét érintő kedvezményes áfakulcs meghosszabbításának lehetőségét is.

Ez 56 százalékkal több kérelmet jelent, mint amennyit egy éve hasonló időszakban fogadtak be a rendszerbe. A támogatási összeg meghaladta a 136 milliárd forintot 2017 első félévében.

Dömötör Csaba, a Miniszterlenöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára tájékoztatása szerint nagyságrendileg 500 milliárd forint folyt be a különadókból, ennek döntő része a családok támogatására fordítódott. Idén 211, jövőre 226 milliárd forint áll majd rendelkezésre családtámogatásra.

Hornung Ágnes, az NGM pénzpolitikáért felelős államtitkára a Világgazdaság kérdésére elmondta, hogy zajlik a CSOK teljes körű felülvizsgálata, jelenleg a szakmai egyeztetések folynak arról, milyen területeken kell hozzányúlni a rendszerhez annak érdekében, hogy a családpolitikai kedvezmény még szélesebb kör számára elérhetővé váljon, illetve a CSOK továbbra is elláthassa gazdaságélénkítő szerepét. Ennek kapcsán vizsgálják a kedvezményes, 5 százalékos áfa-kulcs igénybevételének 2019 utáni időszakra szóló meghosszabbítását, és azt is, hogy eltöröljék-e a CSOK igénylésénél a 40 éves korhatárt. A szakmai vélemények összegzése, azok hatásainak egymással való összevetése után alakul majd ki az a reformcsomag, amelyről a kormány a későbbiekben dönthet – mondta az NGM államtitkára.

Forrás: vg.hu

Hírek archivum