II. Építészeti Nemzeti Szalon a Műcsarnokban

hétfő, 13 május 2019 11:50 Írta:

Augusztus 25-ig látogatható a Műcsarnokban A Tér/Erő – II. Építészeti Nemzeti Szalon című kiállítás, amelyen a magyarországi építészet elmúlt öt évét mutatják be. A  mintegy 800 építész munkáit fotókkal, rajzokkal, ismertető szövegekkel, videobejátszásokkal bemutató kiállításon önálló tematikus egységként jelenik meg a közösségépítés és az építészetben megfogalmazott szolidaritás.

Az elmúlt öt évben a Műcsarnokban komoly szakmai- és közönségérdeklődés mellett, műfajonkénti elosztásban valósultak meg az egyes művészeti ágak friss teljesítményét bemutató Szalonok. 2019-ben újra Építészeti Szalon következik, amelyen a kimagasló hazai építészeti eredmények bemutatása mellett különös hangsúlyt kap az építészeti térben és annak létrehozásában egyre fontosabbá váló közösségi erő, az együttes aktivitás.

Külön blokkban mutatják be a mára legendává lett Miskolci Építészeti Műhely (1977–1990) tervezőinek munkásságát, a csoport létrejöttétől egészen a jelenkorig.

A Műcsarnok apszisában berendezett szekció a 20. századi magyar építészet történetének egyik legjelentősebb innovatív alkotója, a 60 éve elhunyt Medgyaszay István (1877–1959) modern építészete előtt tiszteleg.

A következő nemzedékek életére, annak építészeti terére koncentrál „A jövő körvonalai” címet viselő egység.

A Szalon egyik oldaltermében egymást követi a Hello Wood interaktív installációja, amely az építészeti gondolkodásban való részvételre ösztönzi a látogatókat, és a „Fényarchitektúra” címet viselő kiállításrész, amely az anyagtalan fény segítségével teremti meg a térélményt.

Ezzel az installációval a Bauhaus centenáriumán az összművészeti iskola korszakos fénykísérleteire is emlékezhetünk.

Részletes programok a Műcsarnok oldalán.

Tudósítás a megnyitóról az Építészfórum cikkében.

Megjelent: 540 alkalommal Utoljára frissítve: hétfő, 13 május 2019 13:34