Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Szakképzés, lakásfelújítás és otthonhoz jutó családok

csütörtök, 11 július 2019 00:00 Írta:

Tíz szakközépiskolás diák vett részt azon a tréningen, amely a Habitat for Humanity Magyarország és a Saint-Gobain Initiatives Alapítvány idei együttműködésében valósult meg. A diákok a tavalyi, hőszigetelési tréning után idén a gipszkarton-falak építését tanulták meg a Saint-Gobain szakemberei segítségével, egyúttal két rászoruló család otthonát is építették egy héten át.

A program keretében két rossz állapotú, önkormányzati lakásban építették újjá a belső tereket a diákok. A lakásokba egy kétgyerekes anya és egy négygyermekes pár költözik majd ősszel, amint a felújítási munkák véget érnek.

A Habitat jelenleg három kerületben újít fel lakásokat rászorulóknak: Újpesten, a XV. kerületben és Zuglóban. Ezekkel a kerületekkel évek óta munkakapcsolatban vannak.

Év elején egyeztetünk az önkormányzatokkal, vagyonkezelőkkel, hogy milyen szabad lakások vannak, amiket felújíthatnánk. A telepi programvezetőnk megnézi a lakásokat, hogy milyen állapotúak, mekkora ráfordítás lenne felújítani őket. Ezek jellemzően üresen álló, nagyon rossz állapotú lakások, ahol teljes átalakítást kell végeznünk. Hőszigeteljük is a lakásokat, és a legmodernebb építészeti megoldásokat alkalmazzuk, azért hogy akik beköltöznek egy alacsony rezsijű, fenntartható lakást kapjanak – meséli Farkas Boglárka, a Habitat for Humanity Magyarország sajtóreferense.

A lakásokat nyáron újítják fel önkéntesek bevonásával és támogatók segítségével. A támogatók – pl. Saint-Gobain, MetLife, Procter&Gamble, Wienerberger – olyan cégek, amelyeknek a profiljába vág az építés, az otthonteremtés. Ezek stratégiai partnerségek, tehát a Habitat nemzetközileg is épít ezekkel a cégekkel

A Saint-Gobain Initiatives Foundation, vagyis a Saint-Gobain csoport nemzetközi alapítványán keresztül megvalósuló együttműködés keretében az elmúlt 5 évben több mint 100 rászoruló lakhatásán javított a két szervezet Magyarországon. Az elmúlt években rászoruló emberek jövendőbeli otthonaiban végzett felújítások után tavalyi évben egy új koncepcióval bővült a program melynek keretében rászoruló fiatalok kaptak a piacon hiányszakmának számító hőszigetelőképzést. A képzés keretében a legmodernebb hőszigetelési technikával a fiatalok egy családok átmeneti otthonát szigetelték le, amely ennek köszönhetően 30%-kal kevesebbet költött fűtésre az elmúlt télen.

A sikeres tavalyi program után az idei, egész évet felölelő együttműködés keretében négy lakást újít fel közösen a két szervezet önkéntesek bevonásával rászoruló családok számára. A munkában további 10 tanuló és egy kísérő vett részt a Piarista Szakközépiskolából az egyhetes tanfolyamon, melynek témája: Szárazépítés a gyakorlatban - gipszkarton falak és mennyezetek építése. Az anyagi támogatáson túl a vállalat egyik szakértője a képzés elméleti hátterét tanította meg a résztvevőknek. A tréninget sikeresen teljesítő diákok a programban való részvételről tanúsítványt kaptak, amit a nagyvállalat szakértője és a Habitat képviselője is hitelesített.

IMG 20190703 085201 belső

Ez talán segít a fiataloknak is, hogy a munkaerőpiacon jobban el tudjanak helyezkedni. Manapság sajnos gyakran előfordul, hogy a végzett szakmunkásokat pár évig csak segédmunkára tudják használni a munkáltatók, mert a képzés alatt nem voltak építkezésen, nincs ilyen gyakorlatuk, csak tanműhelyi. Mint a résztvevő tanulóktól megtudtuk, a vállalati képzés most nem kötelező.

Egy frissen végzett kőműves elmondta, hogy tavaly is részt vett a hőszigetelőképzésen, és nagyon meg volt elégedve. Már használni is tudta a megszerzett tudást. Ezért is jött el idén megint. Egy karosszérialakatosnak tanuló fiú is úgy gondolta, annak ellenére hasznos lehet számára a gipszkartonszerelő-képzés, hogy neki nem szakmába vág. De jól jöhet még, mint a fizetés is, amit itt kap a munkájáért.

A Saint-Gobain Initiatives Foundation által nyújtott támogatás mértéke meghaladja az 57. 000 eurót (57.101).

Farkas Boglárka elmondta, hogy amikor már látják, hogy mekkorák a lakások, akkor tudnak arról egyeztetni, mely családok kaphatják meg azokat. Az idén például három olyan lakás is készül, amelyet két kisebbnek az egybenyitásával alakítanak ki. A felajánlott önkormányzati lakások jellemzően csak 20nm körüliek, tehát az összenyitással már többgyerekes családok számára is alkalmassá tehetők.

– Átmeneti otthonokkal dolgozunk együtt, ahol olyan családok élnek, amelyek kiszorultak az albérletpiacról, vagy krízishelyzetek következtében elvesztették a lakhatásukat. Akik nem tudják fizetni a bérleti díjat és menniük kell, azok kerülnek a legnehezebb helyzetbe, mert gyerekekkel nem kapnak albérletet – mondja Boglárka.

Önkormányzati bérlakás, pláne üres nagyon kevés van, a rendszerváltás után sokan megvásárolták az önkormányzati bérlakásukat, az önkormányzatoknál a legrosszabb minőségű lakások maradtak meg, és azóta sem volt pénzük a felújításukra. Ezek gyakran olyan rossz állapotban vannak, hogy nem lehet senkinek kiadni.

– Ez is önkormányzati épület – mutatja Boglárka -, az 1850-es években épült, helyi védettség alatt álló műemlék jellegű épület, hatlakásos, most kettőt újítunk fel, a többiben laknak. Itt ráadásul korábban gázrobbanás volt, úgyhogy statikailag is meg kellett erősítenünk ezt a lakást – ez persze jelentős plusz költséggel jár , megtisztítani a kormos falakat, és teljesen átalakítani, és itt műemléki ablakokat kell helyreállítanunk.

 IMG 20190703 084923 ház másolata

A családokat az átmeneti otthonok javasolják. Már év elején elkezdik a családok felkészítését a beköltözésre. A kiválasztásnál fontos szempont, hogy legyen jövedelme a családnak, mert itt is kell bérleti díjat fizetniük, természetesen szociális alapon, és fizetniük kell a rezsit is. Más szempontoknak is meg kell felelniük a helyi önkormányzati rendeletek szerint, pl. nem lehet hátralékuk az önkormányzat felé, kizáró ok, ha korábban már volt önkormányzati szociális lakásra pályázatuk stb. A beköltözés után még egy évig tartják a családdal a kapcsolatot, ahogy a szociális munkások is.

– Ebből a Második esély programunkból még nem esett ki egy család sem, akinek segíteni tudtunk. Az nagyon fontos összetartó erő, hogy így biztos lakhatást biztosítsanak a gyerekeknek, ők megtapasztalták azt, hogy elveszítették az otthonukat és átmeneti otthonba kerültek. Az nagyon nagy fenyegetettség a szülőknek, hogy ha utcára kerülnek, elveszik tőlük a gyerekeket – magyarázza Farkas Boglárka.

A családok is részt vesznek a felújításban, kijárnak az építkezésre. Legutóbb az egyik anyuka főzött bográcsos lecsót a segítőknek és az önkénteseknek.

Megjelent: 631 alkalommal Utoljára frissítve: szerda, 10 július 2019 22:18