Kistelegdi 2008 Építészeti Iroda

Az első plusszenergiás felújított családi ház

2019.08.21. Írta:

Nemzetközi díjat kapott Magyarország első olyan aktívháza, amelyet egy 70-es évek elején épült, kétszintes családi házból alakítottak ki Pécsett. Az ifj. Prof. Dr. Kistelegdi István nevéhez fűződő Energia Design módszer alkalmazásával egy plusszenergiás, vagyis rezsimentes, ám minden komforttal rendelkező épület jött létre.

Korábban az E.ON Energy Globe Magyarország díj nyertesei, vagyis hazánk leginnovatívabb zöld projektjei között lett első helyezett a ház, amely most megkapta az Active House Award díjat is a dániai Bornholm szigetén.

Az épület energiafogyasztása teljes mértékben megújuló erőforrásokon alapul, és különlegessége, hogy az épület több energiát termel, mint amennyit fogyaszt.

 "Egy olyan házat kell elképzelni, ami több energiát termel, mint használ, ami azért is érdekes, mert egy teljeskörű átalakítás és felújításról van szó, ami valljuk be, hogy mindig nehezebb, mint az új építés. Összesen három dolgot veszünk elsősorban figyelembe, ezek az energia, a környezet és a komfort. Az egyik legfontosabb szempont a tervezés során, hogy érezzük jól magunkat az épületben. Ebben a házban egyszerűen jó élni, mert kitűnő a hőkomfort, a természetes megvilágítás, a fényjáték egy szolár kürtő szellőztető és bevilágító által, valamint a felületek és anyagok minősége. Én multikomfortnak hívom, mert az otthonomhoz hozzátartozik számomra a hőkomfort és a vizuális komfort, mely szerves része a szépség is, ami fizikailag és látványban is megjelenik - mesélte ifj. Prof. Dr. Kistelegdi István, a Pécsi Tudományegyetem Energia Design Tervező és Kutatócsoport vezetője a HelloVidéknek.

A projektről további információkat a HelloVidék cikkében, valamint - képekkel együtt a kiinduló állapotról - korábbi írásunkban találnak.

Korábbi cikkeink ifj. Kistelegdi István csapata által felújított aktívházzal, illetve az általa szabadalmaztatott Energia Designnal kapcsolatosan:

Fődíjat kapott a pécsi intelligens lakóház
Nekem is lehet aktívházam?
Mi köze a kaméleonnak a házamhoz?

Megjelent: 1370 alkalommal Utoljára frissítve: 2019. augusztus 22., csütörtök 10:38

Blog archivum