wikimedia

30 millió a lélektani határ

2018.04.04. Írta:

Az utóbbi hat hónapban érdeklődők fele társasházi lakást keresett, míg a családi házak után érdeklődők aránya 40 százalékos volt - áll az Otthon Centrum friss felmérésében.

Az elmúlt hat hónapban az Otthon Centrumnál érdeklődő ügyfelek a legnagyobb arányban (51,0%) társasházi lakást kerestek, ezt követte a családi ház-vásárlási szándék (40,0%). Házrészt, iker és sorházi lakást csupán 8,9 százalék keresett. A tavaly szeptemberi felméréshez képest a családi házak iránti érdeklődés 6 százalékkal csökkent, míg a társasházi lakások iránt ugyanennyivel nőtt.

A családi házat keresők közel 1 százaléka kifejezetten tanyát szeretett volna vásárolni. Hagyományos vályog, illetve vegyes falazatú ingatlanok iránt az ingatlankeresők 5,5 százaléka érdeklődött, ami meglepő módon közel két és félszerese a könnyűszerkezetes épületek iránt érdeklődők arányának. Az arányok megegyeznek a cég tavaly szeptemberi felmérésének eredményeivel.

Budapest és Pest megye a kedvenc

A cégnél érdeklődők legnagyobb arányban (41%) Budapesten kerestek ingatlant, a második legkeresettebb Pest megye volt (18,9%). Jelentős érdeklődés jellemezte Komárom-Esztergom (6,3%) és Borsod-Abaúj-Zemplén megyét is (4,9%). Ezzel szemben nagyon alacsony (1% alatti) volt az érdeklődés Békés, Heves, Nógrád megye ingatlanai iránt. Amíg Komárom-Esztergom megyében a keresett ingatlanok aránya 1,5 százalékkal nőtt, a fővárosban változatlan maradt, addig Pest megyében 4 százalékkal tovább csökkent a keresési arány, a többi megyében pedig alacsony érdeklődés mellett az eredmények néhány tizeddel változtak csak tavaly szeptemberi eredményekhez képest.

30 millió a lélektani határ

A kis értékű ingatlanok (1 millió Ft alatti vételár) iránt nem volt kimutatható érdeklődés. 1-5 millió Ft között volt a keresések 3,8 százaléka, ezen belül minden ötödik érdeklődő Borsod-Abaúj-Zemplén megyében keresett, de jelentős volt a Pest, illetve Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Baranya megyei ingatlanok iránti érdeklődők aránya is. 5 és 10 millió között is Borsod-Abaúj-Zemplén megye volt a sláger 17,8 százalékkal, de ettől mindössze 1 százalékkal maradt el Komárom-Esztergom megye, míg pest megye lett a harmadik 12,3 százalékkal. A cég őszi közleményéhez képest említést érdemlő, hogy 5-10 millió közötti kategóriában a Pest megyei ingatlanok iránt 10 százalékkal csökkent az érdeklődés.

10 és 15 millió Ft között (az összes keresés 17,9 százaléka) viszont már Budapest volt a keresők célpontja: a keresések közel 20,5 százaléka, ami azonban 10 százalékkal kevesebb, mint ősszel. A Pest megyei ingatlanok iránt viszont ebben az árkategóriában jelentősen nőtt az érdeklődés és elérte a 17 százalékot. 15 és 20 millió között legkevésbé Nógrád, Békés megyében kerestek ingatlant, míg Budapest és Pest megye volt a két meghatározó (43% és 20%). 100 millió feletti ingatlan iránt gyakorlatilag csak Közép-Magyarországi régióban volt igény és nem meglepő módon az érdeklődések 85 százaléka fővárosi ingatlanra irányult.

Jellemzően két-háromszobás ingatlant veszünk

A keresők legnagyobb arányban a két- és háromszobás ingatlan után érdeklődtek 30,8-29,2 százalékban, ezt követte a négyszobás (16,5%) ingatlanok iránti érdeklődők aránya. Viszonylag magas, 13,3 százalékos arányban kerestek ennél nagyobb ingatlant (például olyan társasházat, amely egyben megvásárolható, villát, illetve kastélyt), míg az egyszobás lakások iránt a keresők csak 10,2 százaléka érdeklődött. Tavaly szeptemberi felmérésünkhöz képest 0,5 százalékkal nőtt az egyszobás lakások iránti érdeklődés a négyszobás lakások rovására.

Sokat vesznek a szerbek, oroszok

Az ingatlanvásárlók 98,6 százaléka magyar állampolgár volt. A többi vásárló döntően európai állampolgár, negyede szerb vagy orosz állampolgár. Nyugat-Európából a németek voltak a legaktívabbak (az európai vásárlók 7,8%-a), a tavalyi legaktívabb angolokkal szemben. Európai állampolgárokon túl mindössze néhány iráni, török és izraeli vásárolt lakást az Otthon Centrumnál.

44 évesen lesz lakásunk

A céghez betért ügyfelek átlagos életkora 44,2 év volt. Amíg a budapesti lakosok 45 éves korukban vásároltak, addig a Közép-Magyarország régión kívül 43,9 év volt az átlag életkor, utóbbi érték másfél évvel több, mint a félévvel korábbi adat. Az európai (de nem magyar) állampolgárok átlagos életkora 43,7 év.

A lakást bérlők átlagos életkoruk pedig 46 év. Amíg a budapestiek életkora 48,5 év, ami a tavalyi értéknél másfél évvel magasabb, addig a régión kívüliek átlag életkora 44,9 év volt. Az külföldi lakást bérlők átlagos életkora 50,3 év. A lakást bérlők és vevők közötti életkor különbség eltűnt; mindkét esetben 45 év körül mozog.

Forrás: Pénzcentrum

Megjelent: 1453 alkalommal Utoljára frissítve: 2018. április 04., szerda 14:45

Blog archivum