Nyomtatás
A fenékpusztai Kis-Balaton Látogatóközpont

A Balaton legszebb házai 2020-ban

2021.06.06. Írta:

Három kategóriában hirdettek győztest az Év Balatoni Háza 2020 építészeti pályázaton, amelyet a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) és a térség önkormányzatait tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) tavaly ősszel harmadszor hirdette meg a Miniszterelnökség támogatásával.

A beérkezett 23 pályamű közül az Év Balatoni Lakóháza a felújításon és bővítésen átesett keszthelyi Castelli-villa lett. Az Év Balatoni Üdülő Épülete címet a balatonfüredi Horgász klubház, az Év Balatoni Középülete címet a fenékpusztai Kis-Balaton Látogatóközpont nyerte el.

A NABE és a Magyar Építész Kamara különdíját a balatonboglári ravatalozó érdemelte ki, a BSZ különdíja a balatonendrédi Kedvesnővér házé, a Magyar Építőművészek különdíja a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házáé lett.

Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára a Keszthely-Fenékpusztán tartott eredményhirdetésen arról beszélt, hogy a követendő példáknak sokkal jobb és maradandóbb a hatása, mint az elrettentő szabályoknak.

Kiemelte, hogy a balatoni üdülőövezet nemcsak a 44 tóparti települést jelenti, hanem 180 településből áll.

Fontos a progresszív építkezni vágyásban, hogy úgy tudjon végbe menni, ahogy a nyugati országok tavainak környékén, kulturáltan és az értékeket megőrizve. Az üdülőrégióban az építészeknek úgy kell értéket teremteniük, hogy az javára és gazdagodására váljon az itt élőknek és az idelátogatóknak is, jó példát mutatva az egész ország számára – hangsúlyozta az államtitkár.

Lombár Gábor, a BSZ elnöke arról beszélt, hogy a Balaton kultúrájának fontos része az építészet, amely esetenként száz évre meghatározza egy-egy terület jellegét, szépségét, ezért is fontos felhívni a figyelmet a követendő példákra.

A pályázatra a Balaton-régió egész területéről lehetett nevezni 2013. január 1. után használatba vett épületekkel. A felhívás célja a minőségi építészet népszerűsítése volt. A bírálóbizottságban a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a három érintett megye építész kamarája, a NABE és a BSZ képviselője kapott helyet.

 Forrás: MTI

Megjelent: 596 alkalommal Utoljára frissítve: 2021. június 23., szerda 01:42