Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület

A fiatalok lakásálmai távol esnek a realitástól

szerda, 11 június 2014 00:00 Írta: Rehák László György

A huszonéves magyar fiatalok jó része, főleg az egyetemisták nem tervezi, hogy mihamarabb továbbáll a szülői házból. Saját kertes ház legtöbbjük vágya, de rövidtávon inkább bérlésben gondolkodnak.

A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület egy kutatás keretében arra kért 200 fiatalt, hogy válaszoljon lakáskörülményeit, lakásterveit firtató kérdőívére. A kapott eredmények elgondolkodtatóak.

Magyarországon azoknak a fiataloknak, akik közép vagy felsőfokú tanulmányaik elvégzése után önállósulni szeretnének, komoly anyagi kihívásokkal kell szembesülniük, mielőtt saját lakást vagy házat vásárolhatnának. Ennek kapcsán elsősorban arra voltunk kíváncsiak, milyen körülmények között laknak a 18 és 34 év közötti fiatalok, és milyen álmokat kergetnek a jövővel kapcsolatban.

A válaszadók 83%-a 18 és 26 év közötti személy volt. Hazánkban ezek a fiatalok nagy arányban tanulnak tovább, anyagi biztonságukat szüleik nyújtják, illetve a lakhatási körülményeket is ők biztosítják. Nem meglepő tehát, hogy a kérdőívet kitöltők 63%-a még otthon lakik, 8% kollégiumban, 20% albérletben, és a megkérdezetteknek mindössze 10%-a lakik saját tulajdonban lévő lakásban vagy kertes házban.

A kitöltők 55%-a nem is vágyik költözésre. Azok, akik mégis költöznének (81%) az ország határain belül szeretnének maradni.

A kérdéseinkre adott válaszokból az is jól kitűnik, hogy e generáció tagjai milyen körülmények között szeretnének lakni. A felmérés alapján a jelen lakáskörülmények fordított sorrendjét állították össze a válaszadók: 61% saját kertes házra, 30% saját lakásra vágyik, és csupán 10% gondolkodik valamilyen bérleményben.

5 vagyott lakas v2

Arra a kérdésre, hogy tervezik-e a közeljövőben lakás vagy ház vásárlását, bérlését, építését vagy felújítását, a válaszok jelentősen megoszlottak. A legtöbben (40%) bérlésben gondolkodnak, majd őket követik azok, akik vásárolnának (26%), illetve felújítanának (22%), és a sor végén állnak azok, akik építkezni szeretnének (12%).

Külön kérdést fogalmaztunk meg arra vonatkozóan, hogy ha valaki lakást vagy házat bérel, akkor foglalkozna-e annak felújításával. Erre a válaszadók mindössze 23%-ának volna hajlandósága.

Ha támogatásról vagy ötletelésről van szó, szintén megoszlanak a vélemények. 43%-ban érdeklődtek állami vagy EU-támogatásokról, és sokan (23%) értékelnének egy olyan információforrást, amely összeveti a jelenleg forgalomban lévő építőipari anyagoknak az árait, ezzel segítve a legtakarékosabb választást.

Ez azért sem mindegy a válaszadóknak, mert 88%-uk anyagi támogatásra szorul az álmok kivitelezéséhez. Ezt a támogatást elsősorban a családtól (38%), illetve a munkáltatótól (25%) várják, az állami vagy pénzintézeti támogatás már kevésbé népszerű, előbbi 21% utóbbi csupán 15% számára elfogadható opció.

11 tamogatasi igeny v2

12 forras v2

Grafikák: Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület

Megjelent: 4642 alkalommal Utoljára frissítve: hétfő, 11 augusztus 2014 10:09