Párdi Zsófia / igylakunk.hu

A járványhelyzet bizonytalansága gyorsítja az ingatlan-adásvételeket

2020.09.03. Írta:

Már a tavalyi év sem alakult igazán jól a dél-pesti régió ingatlanpiacán, így aztán nem meglepő, hogy ereszkednek az ingatlanárak, legfőképpen a panellakásoknál. Eközben a járványhelyzet bizonytalansága miatt mindenki a minél gyorsabb adásvételekben érdekelt.

Nem az idén tavasszal kezdődött az ingatlanpiac lassulása a XIX. és XX. kerület ingatlanpiacán, hanem még tavaly nyáron. Igaz ugyanakkor, hogy ezt a helyzetet tovább fokozta a Covid-19 és a vele járó korlátozások, így márciusban és áprilisban alig volt tranzakció a két kerületben - mondta Rencsevics Mária, a Balla Ingatlan XIX. és XX. kerületi irodájának szakmai vezetője. Szerencsére ez a helyzet nem tartott sokáig, és májusban már nagyobb számban megjelentek az ingatlant keresők, de az is igaz, hogy a kereslet még mindig nem éri el az egy évvel ezelőtti szintet - tette hozzá.

A kereslet csökkenésének hatása megjelenik az eladási árakban, hiszen aki el akarja adni az ingatlanát, az kénytelen mérsékelni most az árát. Jelentősebb, 5-10 százalékos árcsökkenéssel lehet találkozni a panellakásoknál, ami a szakértő szerint annak köszönhető elsősorban, hogy az elmúlt években irreális mértékben emelkedtek meg ezen ingatlanok árai.

A családi házaknál éppen ezért csak mérsékeltebb árcsökkenés tapasztalható, de kétségtelen, hogy ezek ára is ereszkedik. Mint Rencsevics Mária rámutatott, a válság hatására nyílt az olló az eladási és a hirdetési árak között. Persze akadnak tulajdonosok, akik számára az eladás nem létkérdés, ők kitartanak a tavalyi árak mellett. Akinek viszont fontos az eladás, az enged az árból.

Ennek következtében növekednek az értékesítési idők, ugyanakkor akad kivétel: az, aki elfogadja az ingatlanközvetítő által javasolt hirdetési árat, az átlagosnál lényegesen gyorsabb eladásra számíthat. Az ingatlanközvetítő megemlítette, hogy egy hét alatt is adtak el lakást, annak köszönhetően, hogy a tulajdonos alkalmazkodott a piaci tendenciákhoz, és reális értékesítési árat határozott meg.

Azt is meg lehet figyelni ugyanakkor, hogy a felújított ingatlanokat most jóval könnyebb eladni, mint korábban, illetve keresettek még a kisméretű lakások is, ahogy a csendes, zöldövezeti ingatlanok iránt is egyre nagyobb igény mutatkozik. Ugyancsak erős kereslet mutatkozna az újépítésű ngatlanokra - amit elsősorban a CSOK indokol -, azonban a két kerületben nagyon kevés az újépítésű ingatlan, azon belül is inkább a néhány lakásos társasházakról beszélhetünk.

Szintén határozottan kirajzolódó tendencia, hogy a bankok hitelezési szabályainak szigorodása miatt a hitelre vásárlók aránya csökkent, ráadásul megfontoltabbá is váltak az ügyfelek. Akik még hitel segítségével sem tudnak lakást vásárolni, azok körülnéznek a bérlakások piacán, azonban a két kerületben egyelőre nem tapasztalható a bérleti díjak csökkenése, mivel nagyon kevés a kiadó ingatlan. Ebben pedig közrejátszik, hogy a befektetési célú ingatlanvásárlás errefelé korábban sem volt túl erős - jegyezte meg a szakértő. 

Végül pedig, ami a jövőt illeti, Rencsevics Mária szerint nem teljesen egyértelmű, hogy mi várható az elkövetkező hónapokban az ingatlanpiacon. Ugyanis, ha a járvány megfékezése érdekében tett intézkedések gazdasági hatásai elhúzódhatnak, akkor a fizetőképes kereslet szűkülése az eladások, illetve az árak csökkenését eredményezheti. Ezzel szemben, sok ügyfélben megfogalmazódott a karantén ideje alatt a zöldövezeti ingatlan, mint célpont, vagy akár egy dolgozószobával nagyobb lakás igénye, ami hozhat némi keresletbővülést.

Mindenesetre a Balla Ingatlan közvetítője szerint meghatározó lesz a piacra nézve a járvány további alakulása. Ezért most elsősorban az ügyfelek igényeinek minél gyorsabb kiszolgálására törekszenek az irodánál, hogy minél több család juthasson hozzá új otthonához a járványhelyzet romlása és az esetleges új, korlátozó intézkedések bevezetése előtt.

Forrás: Balla Ingatlan

Megjelent: 519 alkalommal Utoljára frissítve: 2020. szeptember 02., szerda 17:04

Blog archivum