igylakunk.hu

A kisvárosi lakásépítések húzzák felfelé a statisztikát

2020.07.27. Írta:

2016 óta évről évre több lakás épül Magyarországon, a növekedési ütem ugyanakkor 2018 óta lassul. 2020 I. negyedévében is folytatódott a tendencia: 4775 új lakás épült az országban, 30%-kal több, mint az előző év azonos időszakában. A növekedéshez a vidéki, kisebb lélekszámú városok lakásépítéseinek számottevő (44%-os) emelkedése járult hozzá leginkább – derül ki a KSH Fókuszban a megyék c. negyedéves kiadványának friss adataiból.

A fővárosban és a községekben 29, illetve 38%-kal több lakást adtak át, a megyei jogú városokban azonban az előbbieknél jóval mérsékeltebb, 8,1%-os volt a bővülés. A fővárosban és a megyék döntő részében több új lakás épült. Az országos növekedéshez Budapesten kívül Somogy, Hajdú-Bihar, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megye járult hozzá a legnagyobb mértékben. Ugyanakkor Győr-Moson_Sopron, Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád és Vas megyében kevesebb lakás épült, mint tavaly ugyanekkor.

Regionális szinten Észak-Magyarországon épült a legkevesebb új lakás (99db), a legtöbb, az összes új lakás fele (2.417db) pedig Közép-Magyarországon.

Országosan tízezer lakosra 4,9 új építésű lakás jutott. A mutató értéke Somogy megyében volt a legmagasabb (16,6), az országos átlag 3,4-szerese, és átlag feletti értékek jellemezték Budapest mellett Pest, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar és Veszprém megyét is. Ugyanakkor Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az országos átlag egyötödét sem érte el a lakásépítések intenzitása.

Az épített lakások átlagos alapterülete (96 m²) az előző év azonos időszakihoz képest nem változott. A legnagyobb lakásokat Nógrád és Fejér megyében, a legkisebbeket Budapesten és Somogyban vették használatba. Az új lakások 49%-a 4 és több szobás.

Az új lakások több mint felét (57%) vállalkozások építették, ezeknek Budapesten, Pest, Somogy és Győr-Moson_sopron megyében volt a legmagasabb az aránya a természetes személyek által épített lakásokhoz képest.

Szinte ugyanannyi családi ház épült (2.264db), mint ahány lakás többszintes, többlakásos házban létesült (2.242db). A lakóparki, ikerházas és sorházas lakások száma összesen 269db. Nógrád és Zala megyében egyáltalán nem épült társasház. Utóbbiak legnagyobb számban Budapesten és Somogy megyében épültek.

 

A lakások 57%-át értékesítési céllal építették. A többi lakás a statisztikában saját használatra építettként szerepel, de ebben a számban lehetnek "elrejtve" bérbeadási céllal épített lakások is. Természetesen az eladott új lakások egy része is bérlakásként funkcionál.

A 2020 I. negyedévében kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján 7032 új lakásnak az építése kezdődhetett el, 27%-kal kevesebbnek, mint 2019 azonos időszakában. Ezt elsősorban a megváltozott piaci-jogszabályi körülmények (az újonnan épített lakások 5%-os áfa-kulcsának kivezetése) okozták. Az építendő lakások száma a megyék döntő többségében elmaradt az egy évvel korábbitól. Az országos csökkenést legnagyobbrészt a Pest, Győr-Moson-Sopron és Hajdú-Bihar megyei visszaesés idézte elő. Az építési kedv gyakorlatilag csak Veszprém és Vas megyében mozdult érzékelhetően pozitív irányba. E két megyén és Borsod-Abaúj-Zemplén megyén kívül mindenhol kevesebb építési engedélyt adtak ki, mint a tavalyi év azonos időszakában. Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a visszaesés több mint 50%-os.

 

Forrás: KSH, Fókuszban a megyék

Megjelent: 1057 alkalommal Utoljára frissítve: 2020. augusztus 27., csütörtök 16:28

Blog archivum