A lakásépítés és -felújítás szerepe a kormányzati politikában

2020.01.29. Írta:

TLE-közlemény - A lakásépítés és -felújítás támogatása, szabályozása alapvető eszköz a népesedési, fenntarthatósági és gazdaságfejlesztési kormányzati stratégiák végrehajtásához. Szükség lenne hosszú távú lakásprogramra, lakásépítési, lakásfelújítási célszámok megfogalmazására.

Egy, a lakásügyi fejlesztésekért felelős kormánybiztos segítené a kapcsolódó feladatok összehangolását, esetenként a konkrét kormányzati intézkedések előkészítését, végrehajtását, monitoringját.

Az építőiparban kulcsfontosságú a hosszú távú kiszámíthatóság a kapacitások kialakításának, fenntartásának, valamint a foglalkoztatás és a szakképzés tervezésének szempontjából is.

A kormányzatnak meg kellene találni azokat tartós, kiforrott eszközöket, amelyekkel a lakásprogramban meghatározott célszámok közelében tudja tartani a lakásépítések és -felújítások éves volumenét.  Ehhez legalább 15 éves perspektívában szükséges gondolkozni, tervezni.

A kiszámíthatóságot erősítené, ha megszületne egy legalább 15 évre szóló lakásprogram. Ennek tartalmaznia kellene az alapvető elveket, a lakásépítési, lakásfelújítási, bérlakásépítési célszámokat; a legfontosabb támogatási eszközöket és azok hozzávetőleges éves keretösszegét.

 

A lakásállomány 100 éves megújulásához évente legalább 40 ezer lakásnak kellene megépülnie.  Jelenleg jó, ha 19-20 ezer épül (2019), ami a szükséges lakásépítési mennyiségnek alig a fele. 2019-re sikerült a 7 ezres mélypontról (2013) feltornázni az építési számot közel 20 ezerre, alapvetően fontosnak tartjuk, hogy a Kormány aktív intézkedésekkel őrizze meg legalább ezt a szintet.

A kedvezményes áfa kivezetését a Kormány azzal indokolta, hogy sok esetben nem a célcsoportként meghatározott családokhoz jutott el a támogatás. Ugyanakkor mindezidáig nem került meghatározásra az az eszköz, amely a kormányzati célokkal összhangban kompenzálni tudja a lakásépítési kedvezményes áfakulcs (5%) kiesését.

Elemzői konszenzus van abban, hogy kedvezményes lakásáfa kivezetése okán a lakásépítések száma legalább 20-25 %-kal esni fog.

Egy, a tulajdonszerzést is lehetővé tevő állami/közhasznú bérlakásrendszer felállítása segíthetne abban, hogy a szükséges lakásszám megépüljön Magyarországon. Ez az intézmény olyan eszköz lehetne a kormányzat kezében, amely alkalmas a konjunktúra kiegyenlítésére, az építőipar tervezhetőségének javítására, Budapest versenyképességének növelésére, a fiatal szakemberek, a fiatal családok itthon tartására, a népesedési célok támogatására.

A bérlakásépítés mellett lehetséges és érdemi eszköznek tartjuk a falusi csokhoz hasonló áfavisszatérítés kiterjesztését nagyobb településekre is.

Ausztriában évente 15 ezer bérlakás épül. Ennek a rendszernek a figyelembevételével készítettük el a „közhasznú lakásépítési program” javaslatunkat, amelyben három gyermek megszületése esetén a bérlő család vételi jogot kapna a lakásra. Az állam olcsó hitellel, esetleg építési terület rendelkezésre bocsátásával támogatná a rendszert, amely a jelenleginél nagyságrenddel kedvezőbb bérleti díjat és  minőségi lakhatást kínálna a családok részére.

Megjelent: 4562 alkalommal Utoljára frissítve: 2020. január 29., szerda 11:45

Blog archivum