Nyomtatás

A lakásfejlesztők ugrásra készen várják a kedvezményes áfát

2020.11.20. Írta:

A legnagyobb hazai lakásfejlesztők készen állnak újabb nagy volumenű beruházások elindítására, amelyek a január 1-jétől ismét bevezetett 5%-os kedvezményes lakásáfának köszönhetően valósulhatnak meg - derült ki a Portfolio Property Investment Forum 2020 című rendezvény szekcióbeszélgetésében. A tartós kiszámíthatósághoz azonban hosszú távú stratégiát sürgetnek.

Moderátor: Kiss Gábor, ügyvezető igazgató, Metrodom Kivitelező Kft.

Beszélgetés résztvevői:

- Banai Ádám, monetáris politikáért és devizatartalék-kezelésért felelős ügyvezető, Magyar Nemzeti Bank

- Doron Dymschiz, társ- vezérigazgató, Duna House Holding Nyrt.

- Földi Tibor, vezérigazgató, Cordia Magyarország Zrt.

- Martin János MRICS, lakóprojektekért felelős igazgató, Wing Zrt.

- Dr. Ódor Dániel, Partner, Taylor Wessing

Földi Tibor úgy látja, hogy a bejelentett otthonteremtési csomaggal egy kormányzati lakáspolitika kezd körvonalazódni. Ez a csomag segíti majd a kilábalást, ám a Cordia vezérigazgatója csak korlátozottan optimista, mert amellett, hogy az intézkedések sok pozitív változást jelentenek, kérdéseket és lehetséges negatív mellékhatásokat is hozhatnak. Kérdés például, hogyan alakulnak majd az építési költségek - ez a többi építőipari szereplő magatartásáról is függ, Az is kérdés, mennyi kormányzati megrendelés érkezik majd a következő időszakban az építőiparba, hiszen ez megint komoly kapacitáshiányt okozhat. A kapacitáshiány növelné a költségeket, a költségek pedig a lakásárakat, ami akár a családok számára elérhető támogatásokat és felemésztheti.

Földi hangsúlyozta, hogy az ideiglenes kedvezményes áfa nem a legjobb megoldás, hiszen mindenki egyszerre akarja majd az építési engedélyeket megszerezni, elindítani a beruházásait. Ugyanakkor az engedélyeztetési kapacitások már most is túlterheltek, a kormányhivatalok és a szakhatóságok nehezen tartják a lépést az engedélyeztetésben. Egy engedélyeztetési dömping teljesen tarthatatlan helyzetet hozhat. Ezért Földi Tibor úgy gondolja, hogy a kedvezményeket hosszabb távra kellene bevezetni.

A kivitelezői kapacitásokkért a többi megszólaló is aggódott, és itt egyértelműen problémákra számítanak. Még akkor is, hogyha esetleg más szektorokban (iroda- és szállodaépítés) a kevesebb beruházás miatt fel szabadulhatnak kapacitások. Ugyanakkor - hangsúlyozta Martin János - a felújítási támogatás is munkaerőt fog elszívni a lakásépítésektől. Ő arra számít, hogy a mostani stagnálás után növekedni fognak a lakásárak.

Doron Dymschiz is, bár növekedésre számít hosszú távon a lakáspiacon, úgy gondolja, hogy az új építések növekedésének a használt piacra is pozitív hatása lesz. Ez a piac is élénkülhet. A körülbelül 160 ezer tranzakció/év jónak számít, de az idén csak 130 ezerre számítanak. 2021-re körülbelül ugyanennyit vár, de talán 2022-re már ismét elérheti a 150 ezret a lakás-tranzakciók éves száma.

Mint mondta, a járványhelyzet, a home office felértékelte mindenki számára az otthon minőségének jelentőségét, az energiahatékonyságot, a zöld környezetet, és ez a keresletben is megmutatkozik.

Ennyi lakás épülhet a következő években

Az biztos, hogy a kedvezményes lakásáfa növekedést hoz majd a lakásépítési piacon, bővülni fog a kínálat és javulni fog a lakásállomány megújulásának üteme is.

Banai Ádám is egyértelmű jelentősnek nevezte a bejelentett támogatásokat a lakásépítések szempontjából, elsősorban az áfakedvezményt emelte ki, de felhívta a figyelmet az segítő tényezőkre is, pl. a kedvező hitelekre. Ő is kérdésesnek nevezte azonban, hogy lesz-e elegendő kivitelezői kapacitás a lakásépítések és lakásfelújítások megvalósítására.

A jogszabályok még nem jelentek, meg mindenki várja a részletszabályokat, hiszen azok sok kérdést megválaszolnak majd. Egyelőre annyi tudható, hogy 2022. december végéig kell megszerezni majd a végleges építési engedélyt. Ezekre a beruházásokra vonatkozik majd az öt százalékos áfa. A lakásokat 2026 végéig kell majd átadni - mondta el Dr Ódor Dániel. Ez azért fontos a korábbi kedvezményes időszakhoz képest (amikor a lakások átadása volt a határidő), mert így kiszámíthatóbbak, tervezhetőbbek leszek a beruházási projektek, a kivitelezések. A végleges építési engedély, vagyis amikor azt a hatóság elfogadja és közzéteszi, már jogerősnek számít, csak bírósági úton támadható meg, aminek azonban nincsen halasztó hatálya, tehát az építési engedély birtokában az adott lakóingatlan meg tud felelni a kedvezményes áfa követelményeinek.

A lakásépítési projektekben is érdekelt beruházók képviselői egyöntetűen megerősítették, hogy tervekkel, beépíthető telkekkel, indulásra kész projektekkel ugrásra készen várják az újabb kedvezményes időszakot. tervekkel, beépíthető telkekkel, indulásra kész projektekkel. Megerősítették, hogy több ezer lakás építését tervezik a következő években.

Arról, hogy mennyi lakás épülhet a következő kedvezményes időszakban, Banai Ádám úgy vélekedett, hogy a 2020-as 20 ezer közeli építés után jövőre csökkenni fog még az átadott lakások száma, hiszen ekkor még nem fog látszani a mostani támogatás hatása. 2021-22-ben főleg az építési engedélyek növekedése látszik majd, és ez akár elérheti a 2016-18 közötti 70 ezret is. 2022-től lehet majd a mostani 20 ezres szintet remélni. Úgy gondolja, hogy az ideálisnak mondott évi 30-40 ezres lakásépítési számot még nem fogjuk tudni elérni, ahhoz tartósabb, kiszámíthatóbb környezet kell.

Földi Tibor is úgy gondolja, hogy elérhetjük majd a korábbi évek magas lakásépítésiengedély-számot, talán meg is haladhatjuk. 2023-tól azonban ismét zuhanása számít, amennyiben nem jön újabb támogató intézkedés.

Az átadott lakások számában csak később, elnyújtva mutatkozik majd meg az áfacsökkentés hatása. Ez ezúttal 2026-ig kitolódik.

Hosszú távú stratégia kellene

A kiadott lakásépítési engedélyek számának körülbelül feléből lesz csak átadott lakás - mondta Martin János. A korábbi kedvezményes időszakhoz képest most máshonnan indulunk, a kereset kisebb lehet mint 2015-16-ban, és vélhetően kevesebb lesz az elérhető, beépíthető telek is. Reményei szerint 2026. után talán átgondoltabb stratégia alakul majd, hogy hosszabb időszakra lehessen tervezni. A fejlesztők számítanak a hosszú távú kedvezményes áfára.

Az előző kedvezményes időszakhoz képest most mindenképpen kiszámíthatóbb környezetbe érkezik a csökkentett áfa. Akkor egy felfutás elején érkezett, azt erősítette, most azonban egy lefelé zuhanást állíthat meg - mondta Banai Ádám. Ő biztos benne, hogy most is lesznek kapacitásproblémák és nem csak a kivitelezésben, hanem a tervezők körében is. Bár pozitívak a mostani intézkedések, 10-15 évre szóló, hosszú távú jövőkép ezzel sem valósul meg-

Most sokkal felkészültebbek a szereplők, más a piaci helyzet, erősebb az építőipar – tette hozzá Földi Tibor, de mindenképpen hosszabb távra kellene tervezni, az építőipar a hosszú távú tervezést igényli.

Megjelent: 819 alkalommal Utoljára frissítve: 2020. november 20., péntek 17:36