A lakást vásárlók többsége befektető

2019.01.15. Írta:

A lakást vásárlók több mint fele befektetési céllal vásárolt 2018 év végén a Duna House Barométere szerint. Erős évet zárt a lakáspiac mind az adásvételek számát, mind a lakásárak emelkedését tekintve.

A válság utáni visszarendeződés tovább folytatódott, a becsült tranzakciószámban nagyságrendileg az előző évi értékkel megegyező szintet ért el a piac: 2018-ban a Duna House becslése szerint 152 803 adásvétel történt Magyarországon.

A legtöbb új lakást a XIII. kerületben kínálják

Az értékesítés alatt álló projektek lakásainak jelentős hányada a XIII. kerületben található, számuk meghaladja a 7 ezer darabot. A VIII., IX. és a XI. kerületben található ezt követően a legtöbb új projekt, számuk 2000 és 6999 közé tehető. Legkevesebb új lakás a kelet- és a dél-pesti kerületekben épül, számuk 200 alatt maradt a legfrissebb adatok szerint.

A Budapesten kínált, negyedik negyedévben meghirdetett újépítésű lakások 63 százalékos értékesítettséggel állnak, míg 30 százalék még elérhető volt közülük az előző év végén. Emellett a lakások 4 százalékát foglalták már le érdeklődők, míg 2 százalék csupán terv jelenleg.

DHB 2018Q4 újépítésű

Az újépítésű lakások átlagos négyzetméterára erősen függ az adott projekt elhelyezkedésétől. Továbbra is a belső-pesti és budai kerületek kedveltek az érdeklődők körében, míg a déli és a keleti területeken a vásárlást tervezők kevesebb mint 10 százaléka nézelődik.

Budapesten az újépítésű ingatlanok átlagos négyzetméterára 728 ezer forint volt a negyedik negyedévben.

A legmagasabb négyzetméterár az V. kerületben figyelhető meg, ahol már 2 millió forinttal kell kalkulálni újépítés esetén. Ezt követi az I. és a XII. kerület, ahol 1-2 millió forint közötti összegért lehet újépítésű lakás négyzetméterét vásárolni. Az észak-budai, belvárosi, IX. és XI. kerületek 700 ezer és 1 millió forint közötti átlagos négyzetméteráron kínálnak új otthonokat. A következő a pesti oldalon egy észak-déli sáv, amely a IV., a XIII., XIV., X. és XX. kerületet foglalja magába 600-700 ezer forint közötti négyzetméterárakkal. Az ezen kívül eső területeken az újépítésű ingatlanok négyzetméterára még jellemzően 600 ezer forint alatt maradt.

2018 utolsó negyedévében a 40-60 négyzetméteres ingatlanok voltak a legkeresettebbek Budapesten. A négyzetméterár tekintetében kiemelkedő kategória Budán a 750 ezer forint feletti átlagérték, míg Pesten a 600 ezer forint feletti átlagos négyzetméterár, amelyek az ingatlanok 40-42 százalékát foglalják magukba. Ennek megfelelően az átlagos eladási ár is az egyre magasabb kategóriák felé tolódik el, Budán az ingatlanok több mint 40 százaléka 40 millió forint felett cserélt tulajdonost.

A vidéki településeken sokkal választékosabb képet mutatnak a vizsgált tranzakciós paraméterek. A Közép-Magyarországon kívüli területeken a 40-80 négyzetméter közötti ingatlanok a tranzakciók több mint felét tették ki, Pest megyében a 40-120 négyzetméter közötti otthonokat egyaránt keresték. A négyzetméterárak is vegyesen alakultak, azonban mindkét területről elmondható, hogy az alacsonyabb kategóriáktól a magasabbak felé folyamatos az eltolódás.

Budapesten vásároltak legnagyobb arányban nagyon jó állapotú használt ingatlant 2018 végén. A többség azonban országszerte a jó, de némi felújítási munkát igénylő otthonokat vásárolja.
A teljes felújítástól sokan tartanak, csupán 3-11 százalék között változik azon vásárlók aránya, akiknek belefér néhány hét, hónap a felújításra.

DHB 2018Q4 minőség

A vevők többsége befektető

Budapesten a vezető vásárlási ok a befektetési szándék volt, az esetek 53 százalékának hátterében ez állt. A befektetésként vásárolt ingatlant átlagosan 40,5 millió forintért vásárolták, és 64 négyzetméter volt az átlagos méret. A fő vásárlási ok vidéken is a befektetés volt, ám aránya sokkal kevésbé kiemelkedő, mint a fővárosban, és kevesebb mint 20 millió forintot költöttek az adott ingatlanra.
A második helyen a nagyobb lakásba költözés áll, ezt az első lakás vásárlása követi. Budapesten nőtt az első lakásukat vásárlók aránya, míg vidéken 20% alá csökkent.

DHB 2018Q4 okokBp

DHB 2018Q4 okokV

Megy a panel, megy a tégla

Az árak növekedése sem állt meg év végéhez közeledve, mostanra a Duna House minden lakásárindexe elérte reálértéken a 100 százalékpontot.

A fővárosi panelek négyzetmétere félmillió forint környékén mozog, míg a tégla lakások esetében az átlag már meghaladta az 500 ezres értéket, sőt Budán és a belvárosban már a 700 ezer forintot is.

Az Országos Panel Árindex értéke megduplázódott és nőtt az Országos Tégla Árindex értéke is.

Egyaránt nőttek a panel és a tégla ingatlanok árai a keleti és a nyugati országrészben, az egy évvel ezelőtti értékekhez képest. Az átlagos négyzetméterár a kelet-magyarországi panelek esetében már a 300 ezer forintot súrolja, Nyugat-Magyarországon pedig a 250 ezret. Ezekkel az értékekkel közel azonos a tégla ingatlanok átlagértéke, keleten 294-, nyugaton 276 ezer forint.

A fővárosban fél millió forint környékén mozog az átlagos négyzetméterár panel ingatlan esetében, a lokációtól függően. A tégla lakások négyzetméterára városszerte meghaladta az 500 ezer forintos átlagot, Budán és a belvárosban már a 700 ezer forintot is túllépte ez az átlag.

Egyre több a biztonságos hitel

Az év utolsó három hónapjában is a 20 éves időtávra felvett jelzáloghitelek voltak a legnépszerűbbek, amelyhez a hitelfelvevők nagy többsége hosszú, kiszámítható minimum 5 éves, de inkább 10 vagy végig fix kamatozású konstrukciót választ. Az utolsó negyedévben nőtt az átlagos hitelnagyság, a fővárosban jelenleg 15 millió, nyugaton 10,3 millió, míg keleten nem egészen 10 millió forint az átlag.

A nagyobb ügyletértékű hitelek továbbra is a fővárosban jelennek meg nagyobb arányban, ahol a 15 millió feletti összegek a teljes hiteligénylés 38 százalékát tették ki, 2018 utolsó
negyedévében. Vidéken az 1-10 millió forint közötti ügyletérték a tranzakciók több mint 60 százalékát adták.

Országszerte nőtt az átlagos hitelnagyság a korábbi negyedévekhez képest. Budapesten ennek mértéke elhanyagolható volt, jelenleg 15 millió forint az átlag. A nyugati országrészben ezzel szemben közel 10 százalékos volt a harmadik negyedévhez képest a növekedés, amelyet követően 10,3 millió forint az átlagos hitelnagyság. Keleten mérsékeltebb volt a növekedés (6,6%), az átlag így 2018 utolsó negyedévében is 10 millió forint alatt maradt.

Az év utolsó három hónapjában is a 20 éves időtávra felvett jelzáloghitelek voltak a legnépszerűbbek.
A 20 éves időtartam igénylése Budapesten 7 százalékponttal nőtt a harmadik negyedévhez képest, míg nyugaton 4 százalékpontos, keleten pedig 3 százalékpontos volt ez a növekedés, az ezt megelőző negyedévi adatokhoz képest.

DHB 2018Q4 hitelek

Az adósságfék szabályoknak köszönhetően nagymértékben nőtt az előző negyedévekhez képest azoknak az aránya, akik legalább 10 évre fix kamatozású jelzáloghitelt választanak. Az 5 évnél rövidebb kamatperiódust szinte senki nem választotta 2018 negyedik negyedévében, de megfeleződött a legalább 5 év, de kevesebb, mint 10 éves kamatperiódusú hitelek aránya is.

Kelet-Magyarországon igényeltek legtöbben hitelükhöz CSOK-ot, de a nyugati országrészben is magas volt az igénylők aránya Budapesthez és az országos átlaghoz viszonyítva. A fővárosban az előző negyedévhez képest 1,4 százalékponttal, Nyugat-Magyarországon pedig 4,7 ponttal csökkent a beadott CSOK igények aránya. Kelet-Magyarországon stagnált ez az arány a harmadik
negyedévhez képest.

Forrás és további adatok a Duna House Barométerben.

Megjelent: 1660 alkalommal Utoljára frissítve: 2019. január 16., szerda 16:04

Blog archivum