Párdi Zsófia / igylakunk.hu

A megkétszerezett kapacitás sem biztos, hogy elég

2019.03.21. Írta:

2,8 milliárd forintos beruházás keretében, robottechnológia bevezetésével tette hatékonyabbá gyártási folyamatait, valamint kétszeresére bővítette a raktárkapacitását a Mapei Kft. Ám lehet, hogy ez sem lesz elég az építőipar megnövekedett igényeinek kielégítésére.

A beruházás keretében kétszeresére, 15 ezer négyzetméterre bővítették a raktárkapacitást, valamint robotizálták a gyártási folyamat egyes részeit.

Gyárépület madártávlatból másolata

szalag átvágás

A logisztikai és csomagolási végfolyamatokat automatizáló robotot Sofiának nevezték el a vállalat munkatársai (igaz, mint megtudtuk, maguk között csak „robi”-nak hívják).

Sofia robot

raktár

A gyártókapacitás egy új, gravitációs rendszerű, energiatakarékos gyártósorral 55 ezer tonnáról 110 ezer tonnára nőtt, valamint egy 800 tonnás, beton-adalékszer gyártást segítő speciális keverőgéppel bővült.
A 19 új munkahelyet teremtő beruházás keretében bővültek még az üzem szociális helyiségei: kialakítottak egy 40 személyes étkezőt, konditermet, öltözőket, kerékpár- és motorkerékpár-tárolót.

A sóskúti beruházás felavatása kapcsán tartott nemzetközi sajtótájékoztatón Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a vállalat 2018-ban az önmagában is jól teljesítő, 22,8%-ot növekedést produkáló építőipari ágazatot is felülmúló mértékben, több mint 30%-kal növelte forgalmát, amely meghaladta a 16,4 milliárd forintot.

„A vállalatcsoport bízik a magyar gazdaságban, bízik az építőipar tartós növekedésében. De nem csak bízunk a növekedésben, hanem szeretnénk tevékenyen hozzá is járulni. Beruházásunkkal, minden tudásunkkal, egészség és környezetbarát termékeinkkel szeretnénk segíteni az építőket és építtetőket a jövő épületeinek megalkotásában. Ezért támogatta a vállalatcsoport ezt a nagy volumenű magyarországi fejlesztést” – mondta a vállalatvezető.

Markovich Béla elmondta, hogy ha jelenlegi ütemben növekszik a kereslet az év végéig, nem lesz elég a beruházással kétszeresére nőtt gyártókapacitás sem. Bár a vállalat 16%-os növekedést tervezett idénre, az elmúlt hónapok növekedése ezt jóval meghaladta.

„Olaszok vagyunk Olaszországban, magyarok vagyunk Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy jobban meg tudjuk ismerni az országot, a helyi igényeket és kifejleszthetünk olyan termékeket, amelyek illeszkednek a piaci igényekhez. Ennek köszönhetjük piaci sikereinket.” – mondta Veronica Squinzi a Mapei csoport globális fejlesztési igazgatója.

Kiemelkedően fontosnak tartják a helyi piaci igényekhez és tapasztalatokhoz alkalmazkodó termékfejlesztést, amiben a magyarországi csapat kiemelkedő partner, az egyik leghatékonyabb ösztönző forrás, kiváló szakembergárdával.

Marco Squinzi, a nemzetközi cégcsoport kutatásért felelős igazgatója hangsúlyozta, hogy nem véletlenül növelték a kutatás-fejlesztésben dolgozók számát, és jelenleg már 31 kutatóközpontot működtetnek a termékfejlesztésekre. A vállalat számára kiemelkedően fontos a tartós és egyben környezettudatos termékek és megoldások keresése a fogyasztók számára.

Az olasz Mapei Csoport öt földrészen 81 gyárat működtet, és 87 leányvállalata van 56 országban. A Mapei Kft. az építőipari segédanyaggyártás,- és forgalmazás egyik legjelentősebb piaci szereplője Magyarországon. 1991. szeptember 1-jén jött létre az osztrák Mapei GmbH. alapításában, a Mapei S.p.A. leányvállalataként. A vállalat jelenleg 176 főt foglalkoztat, forgalma 2018-ban 16,44 milliárd forint volt. Évente több mint 65 000 tonna terméket állít elő, Sóskúton lévő 15 ezer négyzetméter területű gyárában.

A Mapei Kft. új raktára másolata

A vállalat tevékenyen részt vesz a szakemberhiány és a szakember utánpótlás problémájának megoldásába. 2018-ban 7.347 szakember számára biztosított szakmai és üzleti témájú képzéseket, 700 gyermek és fiatal számára tartott előadásokat az építőipari szakmákról. A vállalat által alapított Magyar Építőipari Szakember Közösség tagjainak száma jelenleg 1296 fő. A cég óvodákban mesekönyvekkel, iskolákban pedig előadások keretében igyekszik népszerűsíteni az építőipari szakmát.

A 2015-ben megalapította a Mesterek Mestere díjat. Az évente átadásra kerülő díj célja elismerni a kiemelkedő színvonalú munkát nyújtó építőipari szakemberek munkáját.

König Ferenc, Sóskút polgármestere köszöntőjében kiemelte: maga a Mapei olyan munkáltató, ahol szívesen dolgoznak, ahol ott maradnak a dolgozók. Tudják, hogy nem csak prosperáló ipari szereplő, hanem a munkavállalókat partnerként kezelő, a továbbképzésekről és a munkahelyi jóllétről is gondoskodó vállalat.

Megjelent: 1333 alkalommal Utoljára frissítve: 2019. március 21., csütörtök 15:40

Blog archivum