Nyomtatás

A nők nagyobb szerepet vállalnak az ingatlannal kapcsolatos dötnésekben

2019.03.08. Írta:

A háztartásokat érintő ingatlan- és pénzügyeket érintő döntésekből Magyarországon nagyobb részt vállalnak a nők, mint a férfiak, a munkahelyükön azonban mégis kevesebb jövedelemmel kell beérniük – derül ki az ingatlan.com és money.hu közös kutatásából, ami nőnap alkalmából a nemek közötti különbségeket vizsgálta.

A magyarok életének legnagyobb értékű vagyontárgya az ingatlan, de a pénzügyeket érintő kiadások is hosszútávon meghatározhatják a háztartások anyagi helyzetét. Joggal merül fel a kérdés, hogy vajon a nők vagy a férfiak vállalnak-e döntő szerepet ezekben az ügyekben.

Családi ingatlan- és pénzügyekben aktívabbak a hölgyek

Az ingatlanvásárlás előkészítésében sokkal nagyobb szerepet vállalnak a hölgyek: az ingatlan.com adataiból az derül ki, hogy a hirdetési portálon az elmúlt 12 hónapban az ingatlanok iránt aktívan érdeklődő, illetve a lakások megtekintését telefonon is kezdeményező látogatók 58 százaléka nő volt.

A money.hu elmúlt 12 havi látogatottságai adatai is azt tükrözik, hogy a pénzügyi döntések, illetve azok előkészítése iránt a nők is élénkebben érdeklődnek: az oldalon a hitelajánlatokat, bankszámlákat összehasonlító vagy éppen szakértői konzultációt kérő látogatók kicsit több mint a fele, 52 százaléka nő.

A hölgyek tehát úgy tűnik, hogy például információk gyűjtésével szervesen hozzájárulnak a nagyobb családi pénzügyi döntésekhez. Ez kiemelt fontosságú, hiszen egy költözés esetén a családoknak jelenleg több mint 170 ezer hirdetésből kell kiválasztani a következő otthonukat. Ha viszont hitelfelvétel is szükséges egy ingatlanvásárlás esetén, akkor több száz ajánlat közül lehet választani nagyon eltérő feltételek mellett, ezért minden ilyen döntés alapos tájékozódást és előkészítést igényel.

Nagyobb felelősség, kevesebb fizetés

Ellentmondásosnak tűnik azonban, hogy a háztartások anyagi helyzetét befolyásoló nagyobb értékű döntésekből ugyan jobban kiveszik a részüket a hölgyek, a munkahelyükön viszont a férfiaknál kevesebb bruttó jövedelemmel kell beérniük. Az Eurostat legfrissebb, 2017-es adatai alapján a nők bruttó fizetése Magyarországon átlagosan 14 százalékkal marad el a férfiakétól, igaz, ez jobb eredmény az EU-s átlagnál, ahol a hölgyek jövedelme átlagosan 16 százalékkal kevesebb. Előremutató lehet, hogy a fiatal munkavállalók körében itthon alig van különbség a nők és a férfiak fizetése között: a 25 év alatti dolgozók esetében a női fizetések csupán 3,2 százalékkal alacsonyabbak.

A fenti adatok szerint a nők nagyobb felelősséget vállalnak olyan nagy értékű családi kérdések előkészítésében és eldöntésében mint az ingatlan- és pénzügyek, ami alapján a hölgyek nagyobb bizalmat és elismerést érdemelnének a munkahelyükön is.

Forrás: ingatlan.com

Megjelent: 1651 alkalommal Utoljára frissítve: 2019. március 08., péntek 10:05