http://www.energiatakarek.hu/

A szigorodó energetikai követelmények drágítják a lakásépítést

2017.07.09. Írta:

Fokozatosan enyhül a lakásárak emelkedése Magyarországon, azonban ezzel ellentétesen hat, hogy a közeljövőben jelentősen változnak az energetikai követelmények hazánkban - olvasható a Portfolio.hu elemzésében.

Az elmúlt két-három év szárnyalása után nem meglepő folyamat a növekedés lassulása. Az eddigi árrobbanást fokozatosan egy kiegyensúlyozottabb piac váltja majd fel. A KSH adatai szerint 2017 első negyedévében 8,1 százalékkal kellett többet fizetni a lakásokért, mint egy évvel korábban, ami ugyan még mindig jelentős, de már egyszámjegyű növekedés.

lakásárak ksh 2010100 20170704

Mérséklődött az áremelkedés üteme a lakáspiacon, de stagnáló árakról még korai beszélni.
Az országos átlag mögött még mindig nagyok az eltérések is. Az áremelkedésben 2016-ban továbbra is Budapest vezetett, ahol az MNB felmérése szerint 22 százalék felett drágultak a lakások, míg a községekben egyszámjegyű volt a növekedés.

lakasarak valtozasa mnb 20170512

A teljes árváltozást nézve az látható, hogy mind az új mind a használt lakások körében csökkent az átlagos értékesítési ár, vagyis a vevők között nagyobb arányban voltak jelen az olcsóbb lakások iránt érdeklődő vásárlók. Úgy tűnik tehát, hogy a vevők egyre kevésbé hajlandók megfizetni a gyakran túlárazott lakásokat, amit valószínűleg a pénztárcájuk sem engedhet meg, így a következő években fokozatosan jöhet el a piaci megnyugvás ideje.

Az energetikai beruházások drágítják az építést

Az új lakások árának növekedésének irányába hat ugyanakkor, hogy változnak az energetikai követelmények hazánkban. Ezek a követelmények pedig jelentős költséggel járnak, amely az új lakások árában is érvényesülhet. De nem csak a kész új lakást vásárlókat érinthetik a változások érzékenyen, hanem komoly hatással lehet a családi ház építését tervezőkre is.

A szabályozásnak ráadásul a használatba vételi engedély megszerzésekor kell megfelelni, vagyis a most épülő vagy tervezés alatt álló házaknál különösen nagy figyelmet kell szentelni annak, hogy már jövőre sokkal szigorúbb energetikai szabályoknak kell megfelelni, 2021-től pedig az előbbiek mellett még 25 százalékban megújuló forrásból kell biztosítani az épület energiaellátását.

Ezek a változások természetesen nem csak a teljesen új beruházásokat érinthetik, hanem a felújításokat és bővítéseket is. Jelentős felújítások esetében szintén teljesíteni kell a költségoptimalizált követelményszintet, nem jelentős felújítás esetében pedig a kritériumot az új szerkezetnek kell tudnia. Annyi a könnyebbség, hogy felújításoknál 2021 után sem kell megfelelni a közel nulla energiaigényű épületek szabályainak.

Nehéz lesz megfelelni a szigorodó szabályoknak

A jövő évtől életbe lépő szabályoknak szerint figyelni kell arra, hogy például milyen téglából, és mekkora szigeteléssel épül a ház, valamint a beépített ablakok is megfeleljenek a követelményeknek, mindössze a költségeket dobhatja meg a változás. A 2021-től életbe lépő szabályoknak történő megfelelés azonban még a nagy társasházak esetében is a korábbiakhoz képest nagy változást jelent, és komolyabb tervezést igényel, a megújuló energiaforrások kiépítése súlyos költségekbe kerülhet, ráadásul ezek elhelyezése is plusz területeket igényel.

Még nagyobb terhet róhat a fenti szabályozás a családi házat építőkre, ahol szintén nem kis költséget jelenthet a napelemes, napkollektoros vagy geotermikus rendszerek kiépítése, ráadásul míg a nagyobb beruházások esetében az összköltségeket tekintve kisebb tételt jelentenek arányaiban a megújuló energiafelhasználással kapcsolatos rendszerek kiépítése, a családi házak esetében a költségeket nagyobb százalékban dobhatják meg.

Már most csúszik sok beruházás

A Portfolio információi szerint a fejlesztők közül többen inkább a minimum szintek teljesítésére törekednek a beruházásaik során, így a még idén elkészülő házak esetében még a régi követelményeknek megfelelően kerültek megépítésre a szerkezetek, míg a jövőre átadni tervezett projektek esetében az előírásoknak megfelelően már energiahatékonyabb ingatlanok épülnek meg. Fontos tehát a vevőknek rákérdezni az épület energetikai jellemzőire is, a későbbiekben ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy mennyit fizetünk majd fűtésre.

De vevőként azért is nagyon érdemes megfelelően tájékozódni, mivel különösen kedvezőtlenül érintheti őket, ha a projekt csúszása miatt a használatba vételi engedély megszerzése tolódik, és például 2018 után készül el egy olyan ház, mely még a régi követelményeknek megfelelően épült. A csúszás pedig nem olyan elképzelhetetlen, a Budapesti Lakáspiaci Riport adatai szerint például, már most 1000 felett van azoknak a lakásoknak a száma, ahol egy évet is csúszik majd az átadás dátuma a tervezetthez képest.

lakásépítés csuszo projektBár a megújuló energiaforrásokra vonatkozó szabályok csak 3 és fél év múlva lépnek életbe, azért a most még csak tervező asztalon létező projektekben történő vásárlás előtt érdemes szintén figyelni a változó szabályokra, mivel egy most még csak 2019-re tervezett ház, átadása ki tudja, mennyit késhet majd a kivitelezői kapacitáshiány miatt.

A családi házat építők is csúszásra számíthatnak, ha az építtető nem talál időben kivitelezőt, vagy a beruházás valamilyen okból lassabban halad. Ráadásul a családi házat építők körében jellemző, hogy a használatba vételi engedélyt már akár a beköltözésük után szerzik meg, a háznak azonban majd ebben az időpontban kell majd megfelelnie az energetikai követelményeknek.

A lakásárakról és az új energetikai követelményekről lásd a: Portfolio.hu cikkeit.

Megjelent: 2290 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. július 05., szerda 14:15

Blog archivum