pngall.com

Az egyszerű bejelentés hatályos szabályai

2016.07.28. Írta: Dr. Fellegi Nándor

2016-ban lényegesen módosultak a lakóépületek engedélyezésének/bejelentésének szabályai. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk a lakóépületek építésével kapcsolatos legfontosabb építtetői kötelezettségeket. Részletes tájékoztatónk az Építési szabályozás menüpontban található.

Az Építési törvény 2016. májusban ismételten módosult, az egyes változások 2016. május 13-án, valamint 2016. július 1-jén léptek hatályba.

Bejelentési kötelezettség

A legfeljebb 300 m2 összes hasznos alapterületű új lakóépület (a továbbiakban: épület) építése esetén az építtető köteles az építési tevékenységet a kivitelezés tervezett megkezdése előtt 15 nappal elektronikus úton bejelenteni az építésügyi hatóságnak (egyszerű bejelentés). A beadott terveket nem vizsgálják meg a hatóság szakemberei, építési engedélyeztetési eljárás lefolytatására nincs lehetőség.

A bejelentés az elektronikus építési napló (a továbbiakban: e-napló) készenlétbe helyezésével valósul meg. A készenlétbe helyezés feltétele, hogy az építész tervező, a bejelentés mellékleteként, feltöltse a kivitelezési dokumentációt az e-naplóba.

Helyi építési szabályok figyelembevétele – „csonka” HÉSZ alkalmazása

A 2016. januárban hatályba lépett szabályozás meghatározta, hogy az adott önkormányzatnál meglévő helyi építési szabályzat (HÉSZ) mely elemeit kell figyelembe venni, amely komoly szakmai vitákat váltott ki. Erre tekintettel 2016. májusban a jogalkotó kibővíttette azon elemek körét, amelyeket az épületek létesítésekor figyelembe kell venni, azonban a HÉSZ egyes rendelkezései továbbra is figyelmen kívül hagyhatóak.

Szomszédok értesítésének elmaradása

A bejelentési eljárás nem minősül közigazgatási hatósági eljárásnak, ezért az építésügyi hatóság a bejelentés megtörténtéről a szomszédokat nem köteles értesíteni.

Tekintettel arra, hogy építési engedély híján nincs lehetőség annak megtámadására, a szomszédjogi perek számának növekedése várható.

Építési tevékenység megkezdése; e-napló; tervezői művezetés

Az építtető az építési tevékenységet a megfelelő bejelentés benyújtását követő naptól számított 15 napos határidő elteltét követően kezdheti meg.

Az épület építéséről e-naplót kell vezetni.

Az építtető az épület építésével kapcsolatban köteles építész tervezőt tervezői művezetéssel megbízni.

Építésügyi bírság

Alapbírság összegeSzámított építményérték alapján számított bírságösszeg
Bejelentés nélkül vagy a bejelentéstől eltérően végzett építési tevékenység100.000,- Ftszámított építményérték 30%-a
Építési tevékenység e-napló nélküli végzés-számított építményérték 20%-a

Hatósági bizonyítvány kiállítása

Az épületet a bejelentéstől számított 10 éven belül fel kell építeni és a felépítés megtörténtét tanúsító hatósági bizonyítványt kell kérni az építésügyi hatóságtól.

Az épület elkészültével kapcsolatosan használatbavételi engedélyeztetési és tudomásulvételi eljárás lefolytatására nincs lehetőség.

A hatósági bizonyítvány kiállítása iránti eljárásban a fizetendő igazgatási szolgáltatási díj mértéke az alábbiak szerint alakul:

A bejelentéstől számított évek számaFizetendő igazgatási szolgáltatási díj
0-3díjmentes
3-4200.000,- Ft
4-5400.000,- Ft
5-6600.000,- Ft
6-7800.000,- Ft
7-81.000.000,- Ft
8-91.200.000,- Ft
9-101.400.000,- Ft

Épület lebontása

Ha a bejelentéstől számított 10 éven belül nem építették fel az épületet, az addig elkészült építményrészt le kell bontani.

Megjelent: 3655 alkalommal Utoljára frissítve: 2016. július 29., péntek 13:42

Blog archivum