Az építőanyagokon és a kivitelezésen múlik a minőség és a rezsiköltség

2020.08.24. Írta:

Budapesten és a Balaton környékén a legtudatosabbak a házépítők – derül ki a Wienerberger Mesterház Program adataiból.

Az átgondolt tervezés az alapoktól kezdve kulcsfontosságú, mivel a végeredményt, ezáltal a fenntartási költségeket a falazat és tetőszerkezet minősége is nagyban meghatározza. Az újépítésű ingatlanok esetében a jövőre életbe lépő szigorú energiaügyi szabályozás miatt nélkülözhetetlenné válik a körültekintő kivitelezés.

A Wienerberger közelmúltban indított Mesterház Programjának számai alapján Budapesten és a szomszédos településeken, valamint a Balaton környékén kifejezetten jellemző az átgondoltabb házépítés. A minőségi kivitelezést fókuszba helyező projekt iránt érdeklők közel 45%-a az említett két régióban található. A családi házas otthonra vágyók leginkább műszaki kérdésekben várnak iránymutatást. A jelentkezők elsősorban a falazás és a tetőszerkezet különféle alapanyagai és azok tulajdonságai kapcsán igyekeznek részletes információkat szerezni. A jövőbeni háztulajdonosok a rátermett kivitelezők és tervezők hiányát érzik különösen, de az építőanyagok beszerzése során is számos nehézséggel szembesülnek.

„A körültekintő tervezés minden lakásépítés esetében kiemelt fontosságú, hiszen egy épület összetett szerkezet. A falazat és a tető például alapjaiban határozza meg egy új otthon minőségét, pedig a ház teljes költségvetésének alig 8-10%-át teszik ki. Az építtetők közül többen talán ezért ezekre kevesebb figyelmet szánnak, s természetesnek veszik jó kvalitásaikat, ami egyáltalán nem biztos. A kiválasztott anyagokon és a magas szintű, szakszerű kivitelezésen múlik a jó minőség, hogy végül mekkora lesz a rezsiköltségünk, vagy a tető mennyire képes ellenállni a szélsőséges időjárásnak és lesz esztétikailag tartós. Összességében már az első lépéseknél eldőlhet, hogy mennyire lesz stabil és értékálló az ingatlanunk” – hangsúlyozza Potos János, a Wienerberger Téglaipari zRt. Kereskedelmi és marketing ügyvezető igazgatója

A vállalat közelmúltban indított Mesterház Programja iránt érdemi érdeklődés mutatkozik. Mindez többek között annak is köszönhető, hogy a leendő családi ház tulajdonosok díjmentesen vehetnek igénybe olyan szolgáltatásokat, amelyek lehetővé teszik a kiválasztott termékek szakmai irányelveknek és a terveknek megfelelő felhasználását. Ennek érdekében például a cég munkatársai az építkezés során három alkalommal ingyenes alkalmazástechnikai tanácsokkal segítik az építőanyagok helyes beépítését.

A KSH legutóbbi*, hazai lakásfelmérési összesítése is utal arra, hogy az alapanyagok megválasztása hatással van az ingatlan tartósságára. A jelentésből kiderül ugyanis, hogy itthon összesen mintegy 1,5 millió lakásnál lenne igény hőszigeteléssel kapcsolatos rekonstrukciókra. A téglaépületek esetében viszont a legmagasabb azok az aránya (39%), akik úgy vélik, jó állapotban van az épület, így nincs szükség felújításra.

„A családi házat építők körében várhatóan egyre nagyobb lesz a megfontolt kivitelezők aránya. Ennek egyik magyarázata, hogy 2021. januárjától életbe lépnek azok a szigorú szabályozások, amelyek szerint csak közel zéró energiaigényű házat lehet átadni. Ilyen ingatlanok esetében ugyanis a körültekintő alapanyag-választás és munkaszervezés nélkülözhetetlen, ebben szeretnénk segíteni az érdeklődőknek” – tette hozzá az előzőekhez Potos János.

*Miben Lakunk? – A 2015. évi lakásfelmérés eredményei – kiadó: KSH

A Wienerberg Mesterház adatbázisról:

A közel 150 válaszadó visszajelzései alapján készült adatbázis rámutat, mely területeken a legtudatosabbak a hazai házépítők. A Wienerberger Mesterház Program 2020 márciusában jött létre, hogy a családi házas építkezőket segítse álmaik otthonának szakszerű megépítésében. A Wienerberger 200 éves építőanyag-gyártói szakértelmével támogatni szeretné azokat az építkezőket, akik minőségi alapanyagokból, professzionális kivitelezés mellett szeretnék felépíteni ingatlanukat. A befejezés után a ház egyedi, sorszámozott Wienerberger Mesterház oklevelet kap, mely tanúsítja, hogy az épület a terveknek és az alkalmazás-technikai előírásoknak megfelelően készült el.

Megjelent: 787 alkalommal Utoljára frissítve: 2020. augusztus 25., kedd 16:19

Blog archivum