Forrás: ArchDaily

Az Év Épületei

2015.02.06. Írta:

Az ArchDaily építészeti portál az idén is olvasóira bízta az Év Épületeinek megválasztását. Tizennégy kategóriában hirdettek győztest a lakóházaktól a kulturális és sportlétesítmények kategóriáján át a vallási épületekig.

Három lakóépületet, illetve épületegyüttest választottunk ízelítőül.

A portugáliai Sambada-ház lakóház kategóriában nyert egyszerű formavezetésével ötvözve a modern tereket a vidék, a természet nyugalmával.

sambade-house-spaceworkers

sambade-house-spaceworkers

 sambade-house-spaceworkers

Tervezők: spaceworkers

Fotók: Fernando Guerra | FG+SG

A felújítás kategóriában egy gyönyörű torinói palota vitte el a pálmát. A Number 6 néven futó projekt során a Palazzo Valperga Galleani újult meg. A tervezők különös gondot fordítottak a történelmi és építészeti értékek megőrzésére, miközben új funkciót tudtak adni a korszerűsített épületnek.

number6 building

 

number6 building

A kialakított 36 lakás ultramodern belsőépítészeti megoldásokat kapott, és minimalizálták a ház környezetterhelését is. Az eredeti XVII. századi kertet új életre keltették, a belső udvart pedig művészeti alkotásokkal, lámpákkal és növényekkel dekorálták.

 number6 building

number6 building

Tervezők: Building
Fotók: Piero Ottaviano

A lakótelepi építések között a Jéghegy nyert, amely a dániai Aarhus modernizálódó kikötői környezetében fehérlik. Az épületegyüttes befejezésekor 208 apartmanja 7000 lakónak kínál otthont, és 12.000 munkahelyet teremt. Az épületekben saját tulajdonú, valamint bérlakások is vannak.

 iceberg

iceberg

A tervezők az épületek L-alakú szárnyait úgy helyezték el, hogy azok nyitottak legyenek a víz felé, s mind a kisebb lakások, mind az exkluzív penthouse lakások benapozottak legyenek, remek tengeri kilátással.

Tervezők: CEBRA, JDS, SeARCH, Louis Paillard Architects
Fotók: Mikkel Frost

Az Év Épülete 2015 nyerteseinek teljes listája, valamint a projektek leírása az ArchDaily oldalán megtalálható.

Megjelent: 2767 alkalommal Utoljára frissítve: 2015. február 06., péntek 11:36

Blog archivum