újHÁZ Centrum

Az okos otthonnal spórolhatunk is

2017.02.27. Írta:

Intelligens megoldások sora segít bennünket abban, hogy tudatosabban működtessük az otthonunkat. Az újHÁZ Centrum szakértői szerint azonban igazi megtakarítást csak akkor érhetünk el velük, ha minőségi alapanyagok kiválasztásával kezdjük az otthonteremtést. Erre akár lakástakarékpénztári megtakarítás felhasználható.

Az úgynevezett „okos eszközök” mára a mindennapjaink szerves részét képezik. Egyre inkább hozzászokunk ahhoz, hogy újabb és újabb eszközt irányíthatunk egyszerűen és gyorsan a telefonunk segítségével. Állandóan kézben tarthatjuk működtetésüket, legyen szó parkolásról, tévécsatorna-váltásról vagy időzített mosásról. Nincs több botladozás a sötét előszobában, hiszen ma már megoldható, hogy azzal párhuzamosan, hogy a kulcsot elfordítjuk a zárban, a világítást is felkapcsoljuk a nappaliban. A kerti öntözőrendszerrel sem kell több közelharcot vívnunk, hiszen néhány gombnyomással beprogramozhatjuk.

Az automatizálás számos előnnyel jár, hiszen azon túl, hogy időt spórolunk, az okos eszközökkel visszaszoríthatjuk otthonunk energiafelhasználását, házunk károsanyag-kibocsátásának mérséklésével pedig ökológiai lábnyomunkat is csökkenthetjük. A legintelligensebb szoftver sem képes azonban csodát tenni, ha a fizikai környezet ellene dolgozik – hangsúlyozzák az újHÁZ Centrum szakértői. Szerintük éppen ezért a fenntartható és takarékosan üzemeltethető ház építése a megfelelő építőanyagok kiválasztásával kezdődik. Nem csoda, hogy egyre több okos, energiatakarékos termék jelenik meg kínálatukban.

Az építőanyag kereskedelmi hálózat szakemberei szerint az „okos” falazási rendszerek és hőszigetelő homlokzatok teremtik meg az intelligens otthon alapját. Ezen túl pedig minden további beépített innovatív eszköz segíthet abban, hogy jelentős rezsiköltséget takarítsunk meg. A programozható és távolról is irányítható kazánok segítségével például egész nap hűvös lehet a házban, de beindulhat a fűtés éppen fél órával azelőtt, hogy hazaérünk a munkából. Az ezekhez tartozó innovatív kéményrendszerek is segíthetnek a takarékosságban fűtőanyag-energiájuk optimális felhasználásának biztosításával. A többrétegű üveggel gyártott, hőszigetelt nyílászárók a hideg, a speciális, hővédő rolók pedig a túlmelegedés ellen védenek. Az pedig egy újabb piros pont az okos árnyékolók mellett, hogy maguktól ereszkedhetnek le a napszaknak megfelelően akkor is, ha otthon sem vagyunk.

okosotthon3 újHÁZ

Az elmúlt években egyre többen szeretnének okoseszközöket beépíteni lakásukba. "A legtöbbször előre programozható termosztátot, mozgásérzékelős világítóberendezéseket, termosztatikus radiátorszelepeket építettnek be, amelyekkel már önmagában is elérhető kisebb energia megtakarítás. A leghatásosabb megoldások azonban az összetett rendszerek, amelyek a hűtő-fűtő berendezéseket, lámpákat, sőt a redőnyöket is központilag, intelligensen vezérlik. A legmodernebb rendszerek már akár távolról, egy okostelefonnal is irányíthatóak. A kisebb különálló berendezések tíz-, vagy százezres tételt jelentenek, de egy komoly, mindenre kiterjedő átalakítás több millió forintba kerül" - mondta el Felföldi Viktor, a Magyar Épületgépész Kft. munkatársa a Pénzcentrumnak.

Egy korábbi kutatásból kiderült, hogy a lakosság kétharmada szívesen lakna okosotthonban. A lakáskorszerűsítés legnagyobb gátjának 84 százalékuk a pénzhiányt tekinti. Az ilyen típusú fejlesztések finanszírozására létezik azonban állami támogatású eszköz is: lakástakarék szerződéssel az 1,4 millió forintos beruházásból több mint 300 ezer forintot az állam fedez - mondja Köntös Péter. Az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese szerint az otthon "felokosításával" a nyilvánvaló energia megtakarításon kívül a komfortérzet is megnő, az ingatlan piaci értékéről nem is beszélve.

Forrás: újHÁZ Centrum, Pénzcentrum

Megjelent: 1668 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. február 27., hétfő 11:25

Blog archivum