Az öreg házak szigete

2013.12.18. Írta:

Nem Londonban raknak fészket a brit fiatalok. Nagy-Britanniában szárnyalnak a lakásárak és a lakbérek is. Előrejelzések szerint 2020-ig 35-39 százalékkal emelkednek meg a tarifák a szigetországban. Ráadásul a rezsi is jóval magasabb, mint az uniós átlag.

A családot alapító fiatal harmincasok nagy számban hagyják el például Londont az ottani meredeken emelkedő lakásárak és bérleti díjak miatt, és inkább a főváros 40-50 kilométeres körzetében telepednek le.

A brit tervezési miniszter közben azzal az ötlettel próbál segíteni a családoknak, hogy állami tulajdonú földterületet adna nekik, ahol ők építkezhetnének. A brit kormánynak további 12 javaslatpontja van, a melyekkel a lakáshoz jutást szeretnék segíteni.

Akik már benne laknak akár a saját, akár a bérelt lakásukban, azoknak sem minden fenékig tejfel: az EU-ban a legmagasabbak között van a britek fűtésszámlája. Ez főképpen a rossz karbantartásnak és a gyenge szigeteléseknek tudható be.

Nagy-Britanniában mintegy 10 millió család él rothadó ablakok és nedves falak között, csöpögő tető alatt. A rossz állapotú házak aránya itt a legmagasabb az EU-ban.

A hasonló klímájú és jövedelmi kategóriájú 12 megvizsgált uniós tagállam között Nagy-Britannia a kilencedik helyen áll a házfelújítások megvalósításában, abból a szempontból, hogy a családok jövedelmük mekkora hányadát kénytelenek rezsire költeni az utolsó előtti, az energiaszegénységi rangsorban az utolsó helyen áll.

Ráadásul a Nagy-Britanniáé az EU legöregebb lakásállománya: a házak 10 százaléka épült csak 1991 után, több mint 50 százalékuk 1960 előtti.

  

A brit kormány december elején vázolta javaslatait a családok kiadásainak csökkentésére, aminek köszönhetően évi átlag 50 fontot takaríthatnának meg lakásonként. A munkáspárti ellenzék ugyanakkor azt közölte, hogy amennyiben nyernek a legközelebbi választásokon, 20 hónapra befagyasztják a gáz- és villanyszámlákat. Az OECD hevesen támadta a javaslatot, mondván, a lakossági energiaárak befagyasztása a világpiaci energiaárak emelkedése közben olyan nagy árkülönbségeket okozna, hogy a befektetők csődbe mennének.

Cameron miniszterelnök inkább azt javasolta, aki fázik, vegyen föl még egy pulóvert.

Források: www.theguardian.com, www.dailymail.co.uk, www.bbc.co.uk, www.independent.co.uk

Megjelent: 3041 alkalommal Utoljára frissítve: 2014. május 23., péntek 15:00

Blog archivum