újHÁZ Centrum

Az otthonodban ne a víz legyen az úr!

2017.03.10. Írta:

A víz nem csak áradásként tud jelentős károkat okozni, hanem úgy is, hogy apránként, szinte észrevétlenül szivárog be otthonunkba. Noha ez nem kerül be a hírekbe, egy nagyobb esőzés, de akár a rosszul kezelt pára révén kialakuló penészedés is komoly problémákat okozhat.

A száraz otthonhoz vezető első lépésként mindig az úgynevezett felszíni vizek elvezetéséről kell gondoskodni, ami ereszcsatornákkal, illetve a földbe süllyesztett folyókákkal valósítható meg a legegyszerűbben. Az acélból, vagy speciális műanyagból készülő folyóka-rendszerekből a felszínen tulajdonképpen csak a burkoló rácsozatok láthatóak, ezekből számos verzió közül választhatunk. A beépítéskor nagyon fontos a megfelelő lejtés kialakítása, amivel biztosítható, hogy a folyókákból a víz a csatornába jusson. Erre azonban nem csak a földön, hanem a tetőszerkezetek és teraszok kialakításakor, valamint az ereszcsatorna rendszer kiépítésekor is különösen fontos figyelni - így tudjuk ugyanis elkerülni a visszafolyást, vagy a pangó víz kialakulását. Ügyelni kell arra, hogy az ereszcsatorna külső oldala alacsonyabb legyen, mint az épület felöli része, így esetleges eltömődése esetén a megtelt csatornából nem közvetlenül a ház falára folyik a víz. A kültéri párkányok esetében is fontos megtartani a néhány százalékos lejtést annak érdekében, hogy a csapadék beszivárgását megakadályozzuk – hangsúlyozzák az újHÁZ Centrum szakértői.

A víznek különösen kitett tető esetében az elsődleges „védelmi vonalak”, azaz a tetőfedés és a megfelelő dőlésszög kialakítása mellett a modern épületeknél általánossá vált egy másodlagos vízzáró réteg beépítése is. A tetőfólia a tetőfedő anyag (cserép, lemezfedés, pala) illesztési résein átjutó nedvesség, erős szél esetén összetorlódó víz ellen nyújt hatékony védelmet. Fontos ugyanakkor, hogy a teljesen hermetikus zárás sem megoldás, hiszen a napszakok közötti hőingadozás hatására a tetőben is lecsapódik a pára. Ezt nagy hiba lenne bezárni, ugyanis elősegíti a penész- és a gombaképződést, mely aztán a faszerkezet károsodásához vezethet. Vagyis egyszerre van szükség vízzárásra és szellőzésre – ezt nyújtják a páraáteresztő tetőfóliák. Egyes típusok alkalmazása esetén a fólia és a tető hőszigetelése közötti, egyébként elengedhetetlen légrés is elhagyható.

A szigetelésre a belső terek kialakításakor is fontos figyelmet fordítani. Elsősorban persze a vizes helyiségekben, fürdőszobákban, zuhanyozókban merül fel ez az igény, de akár pincék, garázsok esetében is szükséges lehet az alkalmazása. A kenhető szigetelések, más néven folyékony fóliák védenek mind a folyó víz, mind a talaj, mind pedig a falak nedvesedése ellen, és akár saját magunk is felvihetjük a szükséges felületekre. A jó eredmény eléréséhez azonban nagyon fontos odafigyelni a megfelelő előkészítésre – hangsúlyozzák a szakemberek. A folyékony fólia vízzáró, felhasználásra kész, ráadásul betonon, gipszkartonon, vagy akár meglévő kerámiaburkolaton is beváltja a hozzá fűzött reményeket.

A nedvesség komoly károkat okozhat az épületekben pára formájában is. A túlságosan magas páratartalom penészesedést, dohosodást okoz, rongálja a falak állapotát és az esztétikai megjelenést, ráadásul az egészségre is káros. Abban, hogy a nedvesség távozni tudjon a falakból és kialakuljon a megfelelő páraáteresztés, fontos szerepe van a jó minőségű falszigetelésnek. Ma már komplex hőszigetelő rendszerek közül választhatnak, melyek között van kimondottan családi házakra fejlesztett rendszer, amely biztos megoldást jelenthet a falak penészesedése ellen, mivel segít az optimális, egészséges belsőtéri klíma kialakításában.

Jó tudni, hogy az emberi szervezet számára a megfelelő páratartalom 40-60 százalék közé esik. Ha az értékek tartósan efölött vannak az otthonunkban, már szükséges a páramentesítés. Kiváló megoldás lehet egy elektromos, úgynevezett hűtve szárító párátlanító eszköz beszerzése. Kisebb terekben az elektromos áram nélkül működő, egyszerűbb és olcsóbb páramentesítők is hatásosak lehetnek, sőt házi praktikák is léteznek a probléma kezelésére. Igazán hathatós megoldást azonban csak a tudatos építkezés-felújítás és a professzionális anyagok használata jelenthet.

Forrás: újHÁZ Centrum

Megjelent: 1970 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. március 10., péntek 09:43

Blog archivum