Az új ingatlan-nyilvántartási törvény legfontosabb változásai 2024-től

2023.10.25. Írta: Dr. Solymári Nóra, Dr. Fellegi Nándor

A 2024. október 1-jén hatályba lépő új ingatlan-nyilvántartási törvény szerint 2024 végétől csak elektronikus aláírással lehet ellátni az ingatlanok eladásához és megterheléséhez szükséges bejegyzési engedélyt. Hogyan készüljünk fel erre és milyen változásokat hoz még az új törvény?

Az ingatlan tulajdonosa akár eladni, akár megterhelni (hitelt biztosító zálogjoggal, használati joggal, építményi joggal stb.) kívánja az ingatlanát, ehhez bejegyzési engedélyt kell kiállítania.

Az új ingatlan-nyilvántartási törvény végrehajtási rendelete szerint a bejegyzési engedélyt egy erre rendszeresített elektronikus űrlapon kell létrehozni és azt minősített elektronikus aláírással kell ellátni vagy azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés szolgáltatással (AVDH) hitelesíteni, ráadásul az ügyvéd előtti személyes jelenléttel.

Nem lenne példa nélküli ugyanakkor a törvény hatálybalépésének ismételt elhalasztása, de érdemes lehet minden lehetőségre felkészülni.

Mi kell ehhez, és mi a legegyszerűbb megoldás, ha nem rendelkezünk a szükséges feltételekkel? Mi az intézés módja magánszemélyek, illetve cégek számára? Milyen elekronikus okiratokra van szükség? Hogyan működik az elektronikus döntéshozata és a kötelező jogi képviselet?

A változásokat és a választható lehetőségeket mutatják be a Maráczi, Fellegi és Társai Ügyvédi Iroda munkatársai az iroda weboldalán olasható bejegyzésben.

Forrás: Maráczi, Fellegi és Társai Ügyvédi Iroda

 

Megjelent: 108 alkalommal Utoljára frissítve: 2023. október 25., szerda 15:13

Blog archivum