Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Barcelonában szociális bérlakás lesz az üresen álló lakásokból

2020.07.30. Írta:

A barcelonai városvezetés úgy döntött, hogy a régóta üresen álló lakások kisajátításával és szociális bérlakássá alakításábal enyhít a városban kialakult lakhatási válságon - írta mega Bloomberg.

A tulajdonosok a piaci ár felét kapják a kisajátított lakások után.

A városban régóta súlyos problémát jelentő lakáshiány, lakhatási válság ellenére ugyanis vannak olyan befektetők, akik huzamosabb ideig hagyják, hogy egy-egy lakás üresen álljon, így a piaci kínálat szűkössége miatt még tovább emelkednek az árak. Amennyiben azonban ezeket a lakásokat ismét lakhatás céljára hasznosítják, úgy a kevés rendelkezésre álló, kiadó lakásra annyival kevesebb potenciális bérlő jut, ami az árakat is lejjebb nyomja.

A városi önkormányzat a kisajátított lakásokat szociális bérlakásként kívánja hasznosítani, így a rászoruló családoknak megfizethető lakhatást tudnak kínálni. Az önkormányzat lakásügyi osztálya eddig tizennégy vállalatnak írt levelet, melyek összesen 194 üres lakással rendelkeznek, ebben kifejti, hogy amennyiben egy hónapon belül nem találnak olyan lakókat, akik hosszútávra bérlik ki ezeket az ingatlanokat, úgy kötelezni fogják a cégeket, hogy a piaci ár feléért adják el a lakásokat a városnak.

Katalóniában 2016 óta van érvényben egy törvény, melynek fényében a legalább két évig üresen álló, magántulajdonú lakásokat az önkormányzatok 4-10 éves időtartamra szóló szerződésekkel hasznosíthatják szociális bérlakásként, mielőtt visszaadják tulajdonosaik kezelésébe.

Egy 2019-ben elfogadott jogszabály azonban már arra is lehetőséget nyújt, hogy az üresen álló lakásokat a piaci ár feléért megvásárolja az önkormányzat, Katalónia fővárosa most ezt a lehetőséget használja ki.
Vagyis míg a korábbi szabályozás fényében a lakások tulajdonjoga megmaradt, a jelenlegi szerint az ingatlanokat nem megfelelően hasznosító tulajdonosoktól el is lehet azokat venni, igaz, még ha nem is piaci áron, de kárpótolni kell a korábbi befektetőket.

A 2007-8-as gazdasági válság nyomán sok lakástulajdonos és cég, melyek akár lakások százait is birtokolják, úgy látták, hogy jobb üzlet hagyni a lakásokat üresen állni, és kivárni, míg feléled a piac. Ez a gazdasági stratégia üres lakások százaihoz, példátlan bérleti díj növekedéshez, piaci szűkösséghez és lakhatási válsághoz vezetett, amiben ráadásul a 149 üres lakás birtokló, állami SAREB bank is érintett.

Ugyanakkor az intézkedés inkább ösztönözne, hogy a tulajdonosok kiadják a lakásaikat, minthogy a város megvásárolja őket.

Forrás: Mérce

 

Megjelent: 988 alkalommal Utoljára frissítve: 2020. július 31., péntek 14:35

Blog archivum