Bécs a legélhetőbb, leglakhatóbb város

2014.09.11. Írta:

Több nemzetközi rangsor szerint is az osztrák főváros a világ legélhetőbb városa. Elégedettek is vele a bécsiek.

Nagyon jól laknak

Sok minden működik jól Bécsben, de a felmérések szerint az ott élő emberek a lakáskörülményeikkel a legelégedettebbek. Egy 100 ezer fős mintán végzett kutatást idéz a becsifekete.blog.hu. Ebből kiderül, hogy a megkérdezettek háromnegyede elégedett (43%), illetve nagyon elégedett (32%)a lakhatásával. A legkevésbé a fiatalabb, családalapítást tervező korosztály, egyötödük nyilatkozott így. A megkérdezettek több mint a fele önkormányzati bérlakásban lakik, közel 24% bérel tulajdonostól, piaci alapon lakást. A bérlemény költségeit 4% nagyon könnyen, 24%könnyen, 54% közepesen, 15% pedig nehezen tudja kigazdálkodni.

A szerző adatai szerint Bécs évente 200 milliót költ lakástámogatásra, ami egyedülálló egész Európában. 2014-15-ben hetente 130 lakást adnak át, összesen 20 ezret építenek, melyből 14 ezer államilag támogatott, 1,5 négyzetméteren, 217 focipálya területen. A fővárosban egyébként 750 ezer ember él államilag támogatott szociális, illetve bérlakásban. (Bécs lakossága jelenleg 1,7 millió.)

Aspern

Nemrég költöztek be az első lakók Bécs új városnegyedébe, Aspernbe. A 2030-ban elkészülő összesen négy milliárd eurós beruházás Európa legnagyobb városfejlesztési projektje. A tervek szerint ez év végéig kilencszáz, 2016-ig hatezer, 2030-ig mintegy húszezer lakos költözhet be. 2016-ra kétezer, 2030-ra húszezer munkahely is rendelkezésükre áll majd.

A tervezők nagyon figyelnek az élhető környezetre is: óvodák, iskolák, bevásárló-negyedek is helyet kapnak, a tömegközlekedés elérhetősége kiemelt figyelmet kap, csakúgy mint a zöldfelületek kialakítása. A környezettudatos megoldásokat mutatja, hogy az épületek energiatakarékos felügyeleti rendszerrel vannak ellátva, és a közlekedésben is preferálják a gyalogos- és kerékpáros-közlekedést.

Élhető Európa

A lakáskörülmények mellett természetesen egyéb mutatók is közrejátszottak abban, hogy Bécs több nemzetközi ragsorolásban is az élen végzett.

A Mercer 10 kategóriában 39 kritérium szerint a világ 221 városában vizsgálta az életkörülményeket. Értékelték a politikai, társadalmi és ökonómiai klímát, az infrastrukturális (tömegközlekedés, áram- és vízellátás, kommunikációs szolgáltatások, légiközlekedés) és környezeti (zöldterületek, légszennyezés stb.) feltételeket, az orvosi ellátást, a képzési lehetőségeket, a szabadidős kínálatot.

Graben-Wien

Bécs ötödszörre nyerte el a címet. Az első tízben további hét európai város található. Elsősorban a német és a svájci városok tarolnak. Prága a 69., Budapest a 74. Varsó pedig a 84. helyet nyerte el.

Top 10: 1. Bécs, 2. Zürich, 3. Auckland, 4. München, 5. Vancouver, 6. Düsseldorf, 7. Frankfurt, 8. Genf, 9. Koppenhága, 10. Bern

A bírálók szerint „továbbra is az európai városok a legélhetőbbek, ami elsősorban a stabilitás, a növekedő életminőség, valamint a jó városi infrastruktúra kombinációjának köszönhető. A gazdasági nyugtalanság, a politikai feszültség és a magas munkanélküliség azonban továbbra is problémát jelent a kiválasztott régiókban" – idézik Slagin Parakatilt, a Mercer munkatársát.

Az Economist Intelligence Unit által összeállított rangsor olyan alapvető kategóriák szerint osztályoz, melyek az élet minőségét befolyásolják, élhetővé, szerethetővé, élvezhetővé tesznek egy várost. Ilyen többi között a stabilitás mértéke, az egészségügyi ellátás, a kultúra, a környezet, a lakhatás, a munkalehetőség, az oktatás, az infrastruktúra színvonala, az élet összesen mintegy 30 területe, melyek megítélésében Bécs kiemelkedő helyet foglal el.

Az ENSZ 70 várost összevető rangsorában is Bécs végzett az élen.

Forrás: mercer.com, napi.hu, wien.info/hu, becsifekete.blog.hu, mti

Megjelent: 3032 alkalommal Utoljára frissítve: 2014. szeptember 11., csütörtök 13:06

Blog archivum