Befékezhet a lakásépítés

2017.07.05. Írta:

Az intenzív növekedés már most kisebb fennakadásokat eredményez az építőanyag ellátásban – olvasható a Mapei Kft. közleményében. Ugyanakkor az Építési Piaci Prognózis friss előrejelzése alapján a mostaninál rövidebb és visszafogottabb konjunktúrára lehet számítani a 2018-as csúcspont után.

A Mapei Kft. kereskedőhálózatának visszajelzései alapján a lakásépítésekhez kapcsolódó falazóelemek, térburkolatok, tetőanyagok, burkolatok területén nagy a kereslet, melyekre esetenként heteket kell várni.

A fellendülésnek jelentős a hatás a munkaerőpiacra is. A kínzó szakemberhiányt tovább tetőzi a megnövekedett kereslet: öldöklő verseny folyik a munkaerőért, a jó munkaerő megtartása egyre nagyobb kihívást jelent mind a kivitelezők, mind kereskedők, sőt a gyártó cégek számára is.

„Ez többek között a bérek emelkedését vonta maga után. A kereskedőink és a kivitelezők visszajelzései alapján azokon a területeken, ahol a bérek alacsonyabbak voltak, akár 30 %-os is volt a bérek emelkedése” – mondta Markovich Béla ügyvezető.

A helyzetet tovább komplikálja, hogy a bővülés hatására gombamód alakulnak az új építőipari vállalkozások. 2017. első negyedévében a legtöbb új társaság az építőipari cégek közül került ki a Bisnode adatai szerint.
Ennek oka Markovich Béla szerint, hogy az elmúlt évek kilátástalansága után most sokan látnak lehetőséget az építőiparban. Sokan akik korábban felhagytak a vállalkozással, most újra bizakodóak. A Mapei szerint ez egy kedvező fordulat lehet, ami enyhíthet a kapacitás problémákon. Azonban ha az új vállalkozások az építőipar felhígulását fogja jelenteni, akkor ez az előny nem fog sokat érni.

2018-ra várható a csúcspont

Az építőiparban 18 százalékos növekedésre számíthatunk az idei évben, amely igazán jelentősnek számít a tavalyi 18 százalékos visszaeséshez képes. 2020-ra azonban újabb, akár 10 százalékos visszaesés is várható. Az építőipar mozgatórugóját, a lakásépítéseket nézve, fele olyan hosszú és fele olyan intenzív konjunktúrára lehet számítani a 2018-as csúcspont után - az Építési Piaci Prognózis friss előrejelzése alapján.

Az előrejelzések szerint a konjunktúra fele olyan hosszú és fele olyan erős lesz, mint amit 2000-2009 között éltünk meg. Sőt, az őszi előrejelzések alapján a felfutás még intenzívebbre várható, ám annál rövidebb ideig fog tartani. Az építőipar tavalyi teljesítményét 18 százalékos visszaesés jellemezte, míg az idén 18 százalékos növekedésre számíthatunk. 2019-re ez az érték akár a 20 százalékot is elérheti, azonban 2020-ra egy újabb, akár 10 százalékos visszaesés lesz tapasztalható.

A jövőbeli lehetőségeket tekintve, a kormányzati gazdaságpolitikai lépések a meghatározóak, legfőképpen az uniós támogatások, amelyek akkor is növelik az építési keresletet, ha alacsony hatékonysággal használják fel őket.

Az építési piacon a növekedés motorjának a lakásépítést tekinthetjük. Az év végére akár 55 százalékot is elérheti a lakásépítési volumen növekedése. Az intenzív növekedés valószínűsíthetően 2018-ra éri el a csúcspontját, megközelítőleg 25 ezer lakásszámmal. Az ezt követő években, azonban jelentősen kevesebb lakásépítésre számíthatunk.

Ezt támasztja alá az is, hogy a prognózis gazdasági előrejelzése már a 2017-2019-es időszakra is pesszimistább, mint a kormány, vagy az MNB előrejelzései: 2017-re 3,3 százalékos, 2018-ra 3,6 százalékos, 2019-re mindössze 1,9, 2020-ra pedig 1,2 százalékos GDP növekedést vár.

Forrás: Mapei Kft. / Hírnévügynökség; Portfolio.hu

Megjelent: 2710 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. július 05., szerda 14:12

Blog archivum