Bérházak építésével a korszerű és megfizethető lakhatásért

2015.11.23. Írta:

A mindenki számára méltó lakhatás gazdaságos és fenntartható megteremtésének egyik fontos pillére a megfizethető, energiatakarékos bérházrendszer. Ennek létrehozásához átfogó, hosszú távú bérházprogramra van szükség. 

Ez olyan elérhető és vonzó lakhatási lehetőséget teremthet, amelyet szívesen választanának a magyar fiatalok, a családok, akár a nyugdíjasok is a saját tulajdon alternatívájaként.

A BKIK Lakásügyi Kerekasztal Fórum (22 szakmai szervezet, 2 önkormányzat és pénzintézet) a lakhatás, lakásmobilitás, a nemzeti otthonteremtés ügyét szolgáló koncepciót alkotott – átfogó és gyakorlatias, új típusú megközelítéssel – az állami, önkormányzati, valamint a gazdasági élet döntéshozói számára.

A Fórum célja egyrészt, hogy az széles réteg, amely nem tudja megfinanszírozni a lakástulajdon-szerzést, biztonságos, megfizethető és megfelelő színvonalú lakhatáshoz jusson, másrészt olyan korszerű, energetikailag hatékony lakásállomány jöjjön létre, amely megfelel a XXI. századi követelményeknek.

A javaslatcsomag egy, a korszerű lakhatásra vonatkozóan minden érintett számára vonzó és megvalósítható konstrukció annak érdekében, hogy
• olyan korszerű, energetikailag hatékony lakásállomány jöjjön létre, amely mind életminőségben, mind pedig műszaki és épületenergetikai szempontból megfelel a korszerű lakhatás elvárásainak;
• valamint, hogy az széles réteg, amely nem tudja, vagy átmenetileg nem akarja megfinanszírozni a lakástulajdon-szerzést, biztonságos, megfizethető és megfelelő színvonalú támogatott vagy piaci alapú bérlakhatáshoz juthasson.

„Javaslatainkat az ingatlanfejlesztés globális szempontjai, szakmapolitikai elvei alapján – és nem a Fórum tagjait képező vállalkozások parciális érdekei alapján – határoztuk meg. Tettük ezt annak érdekében, hogy érdemben hozzájáruljunk a hazai lakhatási helyzet, valamint a lakások mennyiségi és minőségi jellemzőinek érdemi javításához.” – áll a november közepén nyilvánosságra hozott anyag bevezetőjében.

Az átfogó anyag tartalmazza egy közösségi bérházépítési programmal kapcsolatos:
- műszaki-energetikai elvárásokat,
- a szervezeti, működési és finanszírozási lehetőségeket,
- a szükséges jogi és szabályozási tennivalókat.

A javaslat bemutatja a lehetséges intézkedések lakhatási, szociális, gazdasági és munkaerő-piaci, foglalkoztatási hatásait is.

Magyarországon minőségi lakáshiány van, és európai viszonylatban hazánkban az egyik legalacsonyabb a bérlakások aránya. E helyzet kihívása nemcsak a meglévő lakásvagyon kezelése, hanem a bérlakásállomány minőségi, mennyiségi és szerkezeti megújítása korszerűsítéssel és új építéssel.

A javaslatok nem a költségvetési források megszerzését célozzák, hanem a lakhatás ügyét annak a finanszírozhatóságának bemutatásával kívánják elősegíteni. Mint ahogy az európai uniós útmutatások is tartalmazzák, a javaslatokban szereplő lakhatási megoldások, bérházépítési projektek jövedelemtermelők – ami alapján ehhez támogatás nem nyújtható –, így Fórum törekedett, hogy bemutassa, miként válhat az állami, vagy önkormányzati bérházépítés mint a lakhatás megoldásának egyik alternatívája értékteremtő és gazdaságilag eredményes megoldássá.

A vezető összefoglaló megtalálható lejjebb a letölthető mllékletben.

A teljes anyag letölthető: http://www.gszt.bkik.hu és http://www.embk.hu

Megjelent: 2188 alkalommal Utoljára frissítve: 2015. november 25., szerda 15:06

Blog archivum