Bérlakásprogramok vállalati és önkormányzati összefogással

2017.04.13. Írta:

A munkaerő megtartása a hazai települések és vállalatok egyik legnagyobb kihívása. Számos cég működtet saját szakképzési programot, kedvezményes lakásbérlési lehetőség biztosítására azonban még kevés példát találunk. Ráadásul a munkavállalók lakhatása az egész település érdeke, ennek megoldásában az önkormányzatoknak is szerepet kell vállalniuk.

A lakásbérlet logikus és gazdaságilag indokolt megoldás bizonyos élethelyzetekben. Amikor egy fiatal önálló otthonba költözne, családot alapítana, vagy valaki egy távoli munkalehetőség miatt költözne. Bérlakások építésére ott van szükség, ahol az emberek lakni szeretnének, és megélni is tudnak.

Hazánk a jelenlegi 10,9%-os bérlakásállományával az EU-ban az utolsók között van, s a bérlakásépítések száma is drámaian alacsony. A bérlakásépítés mellett szól, hogy ismert minőségben, tervezett üzemeltetési szempontok mellett történik az épületállomány kialakítása, és egy ilyen program hozzájárulhat a városrész-rehabilitációhoz, valamint a lakásállomány minőségi, energiahatékony megújulásához.

Bérlakások Európában v3

A növekedés gátja a lakáshiány

Győrben például a nagy vállalatok, mint az Audi vagy a Nemak hosszú távra terveznek: fejlesztenének, bővítenének, ami munkahelyteremtéssel is jár. A régióban azonban nincs elég szabad munkaerő, és komoly probléma a fluktuáció is. Ma már beruházásokat akadályoz meg a Győrben és környékén kialakult munkaerőhiány.

Azoknak a bérből, fizetésből élő fiataloknak, költöző munkavállalóknak, akik – akár átmeneti megoldásként – a bérlést választanák, ám a piaci lakbérek kifizetése anyagi lehetőségeiket meghaladó terhet jelent, olyan korszerű bérlakásokat kellene építeni, amelyek megfizethető bérleti díjat és rezsiköltséget biztosító konstrukcióban jöttek létre.

Kecskemét: felújítás és építés

Kecskemét-Homokbánya területen tavaly 40 felújított bérlakásba költözhettek be a Mercedes dolgozói családjaikkal. A városi ingatlankezelő önerőből és hitelből, egyenként 8 millió forintért újította fel az önkormányzati tulajdonú lakásokat, amelyekre a Mercedes 5 évre kapott bérlőkijelölési jogot. Cserében vállalta a teljes kihasználtság biztosítását. A lakásokat a piaci ár kevesebb, mint harmadáért bérelhetik a dolgozók.

Mercedes bérlakásprogram mercedes benz hu

A város vezetői felismerték, hogy „Kecskemét jelene és jövője, gazdasági fejlődése szempontjából rendkívül fontos, hogy megfelelő tudással, szakképzettséggel bíró, elegendő munkaerő álljon a vállalkozások rendelkezésére”. Ezért, mint ahogy a településfejlesztési stratégiában is szerepel, a felújításokon kívül – ezúttal pályázati források felhasználásával – a következő években mindenképpen szeretnének építeni is bérlakásokat a városban élő vagy letelepedni kívánó munkavállalók részére.

Nyírbátor: önkormányzati bérlakásépítés önerőből

Nyírbátor nem vár pályázatra, önerőből és hitelből lát neki a bérlakásépítésnek. Első lépésként az idén nyáron induló, egymilliárd forint nagyságrendű projektben száz bérlakást építenek. További lakásokat is építenek majd eladásra, bérbeadásra, valamint átmeneti megoldásként munkásszállásokat is. A bérlakásokat az elmúlt évtizedekben odatelepült magyar és külföldi tulajdonú vállalkozások bérelhetnék dolgozóiknak, vagy lakbértámogatással segítenék őket a kedvezményes bérleti díj megfizetésében.

A város most készülő lakáskoncepciója két év alatt kétezer új munkahellyel számol, és nem hagyja figyelmen kívül, hogy a lehetséges munkavállalók már ide is csak az ingázási távolságnál messzebbről jöhetnek. Márpedig fontos odacsábítani, lehetőleg letelepíteni a munkavállalókat, sőt az önkormányzatnak komoly feladata a településen élő fiataloknak olyan ajánlatot kínálni, hogy ne költözzenek el a térségből. Akkor is, ha ez csak közvetetten, pl. iparűzési adó többletbevételből térül meg, vagy abból, hogy a lakosság száma nem csökken. Ahol ezt a kérdést nem tudják rövidtávon kezelni, a fejlesztések megtorpannak, mert nem lesz munkaerő, és a források máshová vándorolnak.

125

Munkáltató és önkormányzat összefogására vannak már jó példák Magyarországon. Több konstrukcióban gondolkodhatnak mind a finanszírozás, mind a kialakítás vagy a bérlőtámogatás terén. Úgy tűnik, egy jól kidolgozott program és a közös elhatározás elég lehet a megoldáshoz.

Párdi Zsófia / TLE

Megjelent a Téglaházak magazin 2017/I számában.

Megjelent: 2173 alkalommal Utoljára frissítve: 2019. január 15., kedd 11:24

Blog archivum